Sökväg

Löpandebandsproduktion av bilar i frabrik © EC

EU-fond ska hjälpa arbetstagare som har förlorat sina jobb till följd av den ekonomiska krisen.

Finanskrisen tynger ekonomin allt mer. EU vill därför lätta på reglerna för stöd till arbetstagare som har blivit av med sina jobb.

Kommissionen föreslår att man breddar användningsområdet för Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter och gör det lättare för länderna att få stöd.

Fonden har en budget på 500 miljoner euro om året som kan användas för att hjälpa arbetslösa att hitta jobb. Normalt används pengarna till utbildningsbidrag och understöd till arbetssökande.

Enligt gällande regler kan EU-länderna ansöka om stöd när ändrade mönster i världshandeln tvingar ett företag att omstrukturera eller omlokalisera sin verksamhet så att minst 1 000 arbetstagare blir arbetslösa.

Kommissionen föreslår nu att tröskeln ska sänkas till 500 arbetstagare och att man också ska räkna in de arbetstagare som sägs upp på grund av andra ekonomiska problem, inte bara den globala handeln. Kommissionen vill också förlänga stödtiden från ett till två år och minska kraven på samfinansiering från EU-länderna.

För närvarande måste varje land lägga till lika mycket som det får från fonden. Enligt de nya reglerna ska ett land kunna få tre gånger så mycket pengar som det själv bidrar med.

Kommissionen har godkänt utbetalningar på runt 68 miljoner euro från fonden sedan den inrättades 2007. Hittills har runt 15 000 arbetstagare fått hjälp, däribland de 1 600 som blev av med sina jobb när bildelstillverkaren Delphi stängde sin fabrik i spanska Cadiz och ökade produktionen i sin fabrik i Marocko.

EU:s ekonomi börjar känna av effekterna av den värsta finanskrisen sedan 1930-talets stora depression. Den europeiska tillverkningsindustrin krymper och arbetslösheten ökar.

I oktober ökade antalet arbetslösa i EU med 290 000 (senast tillgängliga siffror), vilket motsvarar 7,1 %. I september låg arbetslösheten på 7,0 %. Den uppgick till 6,9 % i oktober 2007.

I euroområdet ökade arbetslösheten från 7,6 % i september till 7,7 % i oktober. Den uppgick till 7,3% i oktober 2007.

De nya reglerna är bara en av många åtgärder som EU vidtar för att tackla krisen. På kort sikt vill kommissionen rädda jobb och skapa nya arbetstillfällen genom att anpassa regionalstödet till EU:s återhämtningsplan för ekonomin. För att hjälpa folk att hitta jobb är det också tänkt att i högre utsträckning samordna utbildningen i EU-länderna. Alla dessa åtgärder är ett led i Lissabonstrategin för tillväxt och sysselsättning DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar