Navigacijska pot

Proizvodnja avtomobilov v tovarni © EC

Delavci, ki so zaradi gospodarske krize izgubili delo, bodo dobili pomoč iz sklada EU.

Finančna kriza ima čedalje hujše posledice za gospodarstvo, zato želi EU omiliti pravila o podpori odpuščenim delavcem.

Komisija je pripravila predlog za razširitev uporabe sredstev Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji, da bi države članice lažje izpolnile pogoje za pridobitev pomoči.

Sklad vsako leto nameni 500 milijonov EUR za pomoč brezposelnim, da čim prej najdejo novo zaposlitev. Države običajno sredstva sklada porabijo za financiranje usposabljanja in podporo delavcem pri iskanju nove zaposlitve.

Države EU lahko zaprosijo za pomoč, če so se morala podjetja zaradi sprememb v svetovnih trgovinskih tokovih prestrukturirati in preseliti proizvodnjo drugam, brez dela pa je zato ostalo vsaj 1000 ljudi.

Komisija zdaj predlaga, da se ta številka zniža na 500 in da se vanjo vključijo tudi delavci, ki niso bili odpuščeni samo zaradi sprememb v svetovni trgovini, ampak tudi zaradi drugih gospodarskih težav. Podaljšati želi obdobje prejemanja pomoči z enega na dve leti, države EU pa bi pri tem zagotovile manj ustreznih dopolnilnih sredstev kot dosedaj.

Trenutno morajo države zagotoviti znesek pomoči, ki je enak višini pomoči sklada. Po novih pravilih bodo lahko prejele do trikrat več denarja, kot ga prispevajo same.

Komisija je od ustanovitve Sklada leta 2007 sprostila približno 68 milijonov EUR. Okoli 16 000 delavcev je pomoč že prejelo, med njimi tudi 1 600 ljudi, ki so zaposlitev izgubili letos, ko je proizvajalec avtomobilskih delov Delphi zaprl svojo tovarno v španskem Cádizu in povečal proizvodnjo v svojem obratu v Maroku.

Gospodarstvo EU že čuti posledice najhujše finančne krize po veliki depresiji, ki je svet prizadela v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Obseg evropske proizvodnje upada, brezposelnost narašča.

Po zadnjih podatkih se je število brezposlenih v EU od oktobra povečalo za 290 000, stopnja brezposelnosti pa se je s septembrskih 7 % dvignila na 7,1 %. Oktobra 2007 je bila denimo 6,9 %.

V evrobmočju je brezposelnost oktobra znašala 7,7 % (septembra 7,6 %). Oktobra 2007 je bila 7,3%.

Nova pravila, ki jih je predlagala Komisija, so samo del strategije EU za spopad s krizo. Predlaga tudi, da bi za ohranitev delovnih mest in odpiranje novih v kratkoročnem obdobju sredstva za regionalni razvoj uporabili za načrt okrevanja gospodarstva EU. Strategija tudi predvideva boljšo usklajenost med državami EU na področju izobraževanja in usposabljanja. Ti ukrepi bodo okrepili lizbonsko strategijo za gospodarsko rast in delovna mesta DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave