Kruimelpad

Assemblagelijn in een autofabriek © EC

Een EU-fonds biedt steun aan mensen die door de economische crisis zonder werk komen te zitten.

Nu de financiële crisis een steeds hogere tol eist van de economie, wil de EU de regels voor hulp aan onslagen werknemers versoepelen.

De Commissie heeft een voorstel op tafel gelegd om de regels voor het Europees Fonds voor Mondialisering te versoepelen, zodat landen eerder voor steun in aanmerking komen.

Het fonds, met een jaarbudget van 500 miljoen euro, dient om werklozen weer aan de slag te helpen. De EU-landen gebruiken die steun vaak voor opleidingen en uitkeringen voor werkzoekenden.

Zij kunnen een beroep op het fonds doen wanneer veranderende wereldhandelspatronen een reorganisatie of verhuizing van een bedrijf noodzakelijk maken en daarbij minstens 1.000 arbeidsplaatsen verloren gaan.

De Commissie stelt nu voor de steundrempel te verlagen tot 500 ontslagen en ook steun te geven als die niet het gevolg zijn van veranderende wereldhandelspatronen. Bovendien wil zij de duur van de hulp opvoeren van één naar twee jaar en zouden de EU-landen zelf minder hoeven bij te dragen.

Op dit moment moeten zij voor elke uit het mondialiseringsfonds ontvangen euro zelf nog eens één euro extra op tafel leggen. De nieuwe regels maken het mogelijk om maximaal drie keer de eigen bijdrage te ontvangen.

Sinds de oprichting van dit fonds in 2007 is er al ongeveer 68 miljoen euro uitbetaald of toegezegd. Tot nu toe hebben ongeveer 15.000 arbeiders steun gekregen, waaronder 1600 die hun baan zijn verloren als gevolg van de sluiting van een Delphi-fabriek voor auto-onderdelen in het Spaanse Cádiz. De productie werd overgeheveld naar een bestaande vestiging in Marokko.

De EU-economie begint de gevolgen te ondervinden van de ergste financiële crisis sinds de Grote Depressie van de jaren 1930. De Europese productie is op haar retour en de werkloosheid in opmars.

In oktober (meest recente cijfers) zijn er in de EU 290.000 werklozen bijgekomen, waardoor de werkloosheid uitkwam op 7,1% tegenover 7,0 in de maand daarvoor. In oktober 2007 bedroeg zij nog 6,9%.

In de eurozone nam de werkloosheid in oktober toe tot 7,7%, vergeleken met 7,6% in september. Dat is duidelijk meer dan in oktober vorig jaar, toen zij nog 7,3% bedroeg.

De voorgestelde regels zijn niet meer dan een onderdeel van de strategie van de EU voor de aanpak van de crisis. Om op korte termijn verder banenverlies te voorkomen en nieuwe arbeidsplaatsen te creëren, stelt de Commissie voor gebruik te maken van regionale financiering van het economisch herstelplan van de EU. Om meer mensen aan een baan te helpen, zullen de onderwijs- en opleidingsstelsels van de EU-landen beter op elkaar worden afgestemd. Al deze maatregelen moeten een impuls geven aan de Lissabonstrategie voor groei en werkgelegenheid DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links