Navigációs útvonal

Támogatás a munkanélkülieknek - 16/12/2008

Autók szerelőszalagon © EC

A tervek szerint uniós alapból juthatnak támogatáshoz mindazok, akik állásukat a gazdasági válság miatt veszítették el.

Mivel a pénzügyi válság egyre inkább begyűrűzik az európai gazdaságba, az Unió enyhíteni kívánja a létszámleépítések miatt elbocsátott dolgozók támogatásához szükséges feltételeket.

A Bizottság javaslatot dolgozott ki, melynek célja, hogy kiterjessze az Európai Globalizációs Alap kedvezményezetti körét, és megkönnyítse a tagállamok számára a segélyhez jutást.

Az alap 500 millió eurós éves költségvetése a munkanélküliek álláskeresésének támogatását szolgálja. Az alapból folyósított összegeket a tagországok a legtöbb esetben képzések és munkakeresési támogatás finanszírozására költik.

A jelenlegi szabályozás szerint a tagállamok abban az esetben folyamodhatnak forrásokért, ha a világkereskedelmi változások miatt a vállalatok szerkezetátalakításra vagy a termelés áthelyezésére kényszerülnek, és ez legalább 1000 munkahely megszűnését eredményezi.

A Bizottság új javaslata értelmében a tagállamok a jövőben már 500 elbocsátott munkavállaló esetén is jogosultak lennének a segélyre, amelyet az Unió nem csupán a világkereskedelmi, hanem az egyéb gazdasági problémák nyomán végrehajtott leépítésekkor is biztosítana. A tervek szerint a támogatás időtartama a kétszeresére növekedne: a rászoruló országok egy helyett két éven keresztül részesülhetnének a juttatásokban. Ezenfelül a tagállamok kormányaira kisebb mértékű társfinanszírozási kötelezettség hárulna.

A jelenlegi szabályok értelmében az alapból nyújtott támogatások esetében a tagállamok kötelesek ugyanolyan nagyságrendű összeggel részt vállalni a segélyezésben, mint az Unió. A bizottsági javaslat értelmében azonban a jövőben a közösségi hozzájárulás akár háromszorosa is lehetne a tagállamok által biztosított támogatásnak.

Az alap 2007-ben kezdte meg működését. Azóta a Bizottság mintegy 68 millió eurót folyósított a rászoruló tagállamoknak. Hozzávetőleg 15 000 elbocsátott munkavállaló jutott ezáltal segítséghez, köztük az az 1600 dolgozó is, aki idén vesztette el állását, amikor az autóalkatrész-gyártó Delphi bezárta a spanyolországi Cádizban működő gyárát, hogy a termelést marokkói telephelyén, emelt szinten folytassa tovább.

Az Európai Unió egyre inkább megérzi a pénzügyi krízis hatásait. A világgazdaság a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta először került ilyen drámai helyzetbe. A recesszió hatására Európában csökken a termelés és növekszik a munkanélküliség.

A legfrissebb adatok szerint idén októberben az állástalanok száma 290 000 fővel nőtt Európában, a munkanélküliek pedig a lakosság 7,1%-át tették ki. Ez az arányszám az egy évvel ezelőtti statisztikákhoz képest 0,2, szeptemberhez viszonyítva pedig 0,1%-os emelkedést jelez.

Az eurózóna idén októberben mért 7,7%-os munkanélküliségi rátája a szeptemberi 7,6%-hoz és a 2007. októberi 7,3%-hoz képest szintén növekedésről tanúskodik.

A Bizottság javaslata csak egy a válság megoldására kidolgozott uniós stratégia kezdeményezéseinek sorában. Annak érdekében, hogy rövid távon biztosítsa a létező munkahelyek megőrzését és lehetővé tegye újak létrehozását, a Bizottság szorgalmazza, hogy a regionális finanszírozás felhasználása az európai gazdaságélénkítési tervvel összhangban történjen. Az uniós stratégia részét képező kezdeményezések között a munkanélküliek álláshoz jutásának megkönnyítését célozzák azok a tervek is, amelyek a tagállamok oktatási és képzési tevékenységének összehangoltságát hivatottak javítani. A javasolt intézkedések mindegyike a lisszaboni növekedési és foglalkoztatási stratégia DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano célkitűzéseinek megvalósítását szolgálja.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek