Navigointipolku

Autojen kokoonpanoa liukuhihnalla © EC

Talouskriisin takia työttömäksi jääneet voivat saada apua EU-rahastosta.

Talouden näkymät synkkenevät edelleen finanssikriisin seurauksena. EU haluaa nyt väljentää työllisyyttä tukevia toimia koskevia sääntöjä.

Komission tuoreen ehdotuksen tavoitteena on laajentaa Euroopan globalisaatiorahaston soveltamisalaa ja helpottaa EU-maiden mahdollisuuksia hakea tukea rahastosta.

Rahastosta voidaan myöntää tukea jopa 500 miljoonaa euroa vuosittain työllisyyden parantamiseen. Tyypillisiä kohteita ovat koulutushankkeet ja työnhakuavustukset.

Nykysääntöjen mukaan EU-maat voivat hakea tukea tilanteissa, joissa maailmankaupan rakenteen muutokset pakottavat yrityksiä rakenneuudistuksiin tai tuotannon siirtämiseen niin, että vähintään tuhat ihmistä jää työttömmäksi.

Komissio ehdottaa, että vähimmäismäärää alennetaan 500 työntekijään ja että tukea voitaisiin myöntää myös tilanteissa, joissa työpaikkojen menetys johtuu muista talousongelmista kuin globaalisaation vaikutuksista. Komissio haluaa pidentää tukitoimien kestoa vuodesta kahteen ja pienentää EU-maiden oman rahoituksen osuutta.

Nykyisin EU-maiden on sijoitettava hankkeisiin vähintään saman verran varoja kuin rahastosta on myönnetty. Uudistuksen toteutuessa maiden oma rahoitusosuus voisi olla vain neljännes hankkeen kokonaismäärästä.

Vuonna 2007 perustetusta rahastosta on toistaiseksi myönnetty tukea noin 68 miljoonaa euroa. Apua on saanut noin 15 000 työntekijää, muun muassa autonosia valmistavan Delphi-yrityksen 1 600 entistä työntekijää, jotka jäivät työttömiksi, kun Espanjan Cádizissa sijainnut tehdas suljettiin ja tuotantoa siirrettiin Marokkoon.

Finanssikriisi on pahin sitten 1930-luvun suuren lamakauden, ja EU:n talous kärsii pahasti sen vaikutuksesta. Euroopan tuotantoteollisuus supistuu ja työllisyys lisääntyy.

Työttömien määrä EU:ssa lisääntyi lokakuussa 290 000:lla, ja työttömyysaste nousi 7,1 prosenttiin syyskuun 7,0 prosentista. Lokakuussa 2007 se oli 6,9 prosenttia.

Euroalueen työttömyys lisääntyi lokakuussa 7,7 prosenttiin syyskuun 7,6 prosentista. Lokakuussa 2007 luku oli 7,3.

Uudet ehdotukset ovat vain osa EU:n strategiaa finanssikriisin hoitamiseksi. Lyhyellä aikavälillä komissio pyrkii suojelemaan ja luomaan työpaikkoja mukauttamalla alueille annettavaa rahoitustukea yhteensopivammaksi EU:n talouden elvytyssuunnitelman kanssa. Työllisyyttä halutaan parantaa myös tukemalla EU-maiden koulutusalan koordinointia. Toimenpiteiden tavoitteena on kasvua ja työllisyyttä edistävän Lissabonin strategian DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano tukeminen.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä