Διαδρομή πλοήγησης

Συναρμολόγηση αυτοκινήτων σε εργοστάσιο © EC

Οι εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους λόγω της οικονομικής κρίσης ενισχύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση προξενεί όλο και μεγαλύτερα πλήγματα στην οικονομία, η ΕΕ επιθυμεί να χαλαρώσει τους όρους στήριξης των εργαζομένων που γίνονται θύματα απολύσεων.

Η Επιτροπή κατέθεσε πρόταση για επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση καθιστώντας ευκολότερη την επιλεξιμότητα των χωρών για χορήγηση βοήθειας.

Το ταμείο διαθέτει ετήσιο προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ανέργους να βρουν δουλειά. Οι χώρες προσφεύγουν συνήθως σ' αυτό για να χρηματοδοτήσουν δράσεις επιμόρφωσης και αναζήτησης εργασίας.

Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν τέτοια βοήθεια όταν οι αλλαγές στις διεθνείς εμπορικές πρακτικές αναγκάζουν μια επιχείρηση σε αναδιάρθρωση ή μετεγκατάσταση, με αποτέλεσμα την απώλεια 1000 ή περισσοτέρων θέσεων απασχόλησης.

Η Επιτροπή προτείνει τη μείωση αυτού του κατώτατου ορίου σε 500 θέσεις και την ένταξη στο πρόγραμμα αυτό και των εργαζομένων που απολύονται λόγω διαφορετικών οικονομικών προβλημάτων, και όχι μόνο αυτών που οφείλονται στο παγκόσμιο εμπόριο. Επιθυμεί να διπλασιάσει τη διάρκεια της βοήθειας από ένα έτος σε δύο, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις συγχρηματοδότησης εκ μέρους των κυβερνήσεων των κρατών μελών.

Τα κράτη μέλη, τα οποία σήμερα οφείλουν να συνεισφέρουν ποσό ίσο με αυτό που λαμβάνουν από το ταμείο, θα μπορούν σύμφωνα με τους νέους κανόνες να λαμβάνουν μέχρι και τρεις φορές μεγαλύτερο ποσό από αυτό που συνεισφέρουν.

Η Επιτροπή έχει εγκρίνει τη διάθεση βοήθειας 68 εκατ. ευρώ περίπου, από την ίδρυση του ταμείου το 2007. Περίπου 15.000 εργαζόμενοι έχουν λάβει βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων 1600 που έχασαν τη δουλειά τους φέτος όταν η επιχείρηση κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Delphi έκλεισε το εργοστάσιό της στο Cádiz της Ισπανίας για να αυξήσει την παραγωγή του εργοστασίου της στο Μαρόκο.

Η οικονομία της ΕΕ αρχίζει να νοιώθει τις επιπτώσεις της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης από τη μεγάλη ύφεση του '30. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία συρρικνώνεται και η ανεργία μεγαλώνει.

Οι άνεργοι στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 290.000 τον Οκτώβριο (σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) και το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 7,1%, από 7% τον Σεπτέμβριο και 6,9% τον Οκτώβριο 2007.

Στην ευρωζώνη η ανεργία αυξήθηκε σε 7,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με 7,6% τον Σεπτέμβριο και 7,3% τον Οκτώβριο 2007.

Τα προτεινόμενα μέτρα αποτελούν μέρος μόνο της στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Για να προστατέψει τις υπάρχουσες θέσεις απασχόλησης, αλλά και για να δημιουργήσει νέες, η Επιτροπή προτείνει να προσαρμοστεί η χρήση της περιφερειακής χρηματοδότησης στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ. Για να βοηθήσει τους πολίτες στην αναζήτηση εργασίας, η στρατηγική περιλαμβάνει επίσης σχέδια για καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Στόχος όλων των μέτρων είναι η ενίσχυση της στρατηγικής της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι