Sti

Biler på samlebånd på fabrik © EC

Ansatte, der mister jobbet på grund af finanskrisen, skal have hjælp fra EU-fond.

Finanskrisen gør et stadig større indhug i økonomien. EU vil derfor lempe reglerne for støtte til ansatte, der får en fyreseddel.

Kommissionen foreslår, at EU's globaliseringsfond skal anvendes bredere, og at landene skal have lettere ved at opnå støtte.

Fonden har et årligt budget på 500 millioner euro, der kan bruges til at hjælpe arbejdsløse med at finde job. Pengene bruges typisk til uddannelse og jobsøgning.

Alle EU-lande kan søge om støtte, når ændringer i verdens handelmønstre tvinger en virksomhed til at omstrukturere eller flytte til et andet land, og når det medfører, at over 1 000 ansatte bliver fyret.

Kommissionen foreslår nu, at tærsklen skal ned på 500, og at ansatte, der fyres på grund af andre økonomiske problemer end verdenshandelen, også skal kunne tilgodeses. Støtteperioden skal fordobles fra et til to år, og kravet om statslig samfinansiering skal lempes.

Som det er nu, skal staten matche pengene fra fonden fifty-fifty. Efter de nye regler vil støtten kunne være op til tre gange højere end bidraget fra staten.

Kommissionen har godkendt støtte til et samlet beløb af godt 68 millioner euro fra fonden, siden den blev søsat i 2007. Omkring 15 000 ansatte har hidtil fået hjælp, bl.a. 1 600, der mistede deres job tidligere på året, da reservedelsproducenten Delphi lukkede sin fabrik i Cádiz i Spanien og øgede produktionen på sin fabrik i Marokko.

EU's økonomi mærker nu også følgerne af den værste finanskrise siden 1930'ernes store depression. EU's fremstillingsindustri outsourcer mere og mere, og arbejdsløsheden stiger.

EU fik 290 000 nye arbejdsløse i oktober (senest tilgængelige tal) og kom op på en samlet ledighedsprocent på 7,1 % – mod 7,0 % i september. Den var på 6,9 % i oktober 2007.

I landene, der har indført euroen, steg arbejdsløsheden til 7,7 % i oktober – mod 7,6 % i september. Den var på 7,3 % i oktober 2007.

Det nye forslag er et af flere initiativer i EU's forsøg på at få bugt med krisen. For at bevare og skabe arbejdspladser på kort sigt foreslår Kommissionen, at regionalstøtten skal tilpasses til EU's økonomiske genopretningsplan. For at hjælpe folk i arbejde ønsker EU også øget samordning på uddannelsesområdet mellem EU-landene. Alle initiativer ligger i forlængelse af Lissabonstrategien for vækst og beskæftigelse DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links