Навигационна пътека

Коли на поточна линия във фабрика © EC

Работниците, изгубили работата си поради икономическата криза, ще получават помощи от фонд на ЕС.

Тъй като финансовата криза взема все повече жертви, ЕС иска да смекчи правилата за оказване на помощ на съкратени работници.

Комисията предлага разширяване на обхвата на Европейския глобализационен фонд и улесняване на кандидатстването за помощи от страна на държавите.

Фондът разполага с годишен бюджет от 500 млн. евро, които могат да се използват, за да се помогне на безработните да намерят работа. Обикновено страните използват средствата за финансиране на обучения и добавки за търсещи работа.

Страните от ЕС могат да кандидатстват за помощ, когато промените в световната търговия принудят дадено предприятие да се преструктурира или премести в друга държава, като при това 1000 или повече души загубят работата си.

Комисията предлага този брой да се сведе до 500 и да включва работниците, съкратени не само поради промените в световната търговия, но и поради други икономически трудности. Предложението е срокът на отпуснатите помощи да се удължи от една на две години при по-малък дял на участие в тях от страна на националните правителства.

Понастоящем правителствата трябва да отпускат толкова средства, колкото са получили от фонда. По новите правила те ще могат да получават до три пъти повече пари от тези, които сами са предоставили.

От създаването на фонда през 2007 г. Комисията е одобрила отпускането на около 68 млн. евро от фонда. Досега близо 15 000 работници са получили помощи, включително 1600 работници, които изгубиха работата си тази година, когато производителят на автомобилни части „Delphi“ затвори своята фабрика в Кадис, Испания, и засили производството в съществуващ завод в Мароко.

В икономиката на ЕС вече се усещат последиците от най-тежката финансова криза от Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Европейското производство се свива, а безработицата расте.

По последни данни броят на безработните се е покачил с 290 000 през октомври, а безработицата е нараснала на 7,1 % в сравнение с 7,0 % през септември. През октомври 2007 г. тя е била 6,9 %.

В еврозоната безработицата се е покачила от 7,6 % през септември на 7,7 % през октомври. През октомври 2007 г. тя е била 7,3 %.

Предлаганите правила са само част от стратегията на ЕС за справяне с кризата. За да съхрани работните места и създаде нови такива в кратък срок, Комисията предлага използването на регионалните помощи да се адаптира към плана за икономическо възстановяване на ЕС. В стратегията влизат планове и за по-добра координация между страните от ЕС в областта на образованието и обучението. Всички тези мерки се стремят да укрепят и засилят Лисабонската стратегия за растеж и заетост DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки