Navigacijska pot

Nove možnosti za invalidne osebe - 01/12/2008

Učitelj v invalidskem vozičku v učilnici z dijaki © EC

EU spodbuja nove zamisli za izboljšanje življenja invalidnih oseb.

V južnošpanskem mestu Linares nekatere trgovine nimajo vrat, vendar ne zaradi toplega podnebja. Vrata so odstranili zaradi občanov na invalidskem vozičku, kot je Coral Montilla Gonzalez.

Včasih ji je bilo nakupovanje prava muka. Nato pa je okrožje prilagodilo dostop do trgovin za invalidne osebe. Znižali so robove pločnikov, dodali klančine za neoviran dostop z vozički in odstranili vrata.

„Zdaj grem lahko tja, kamor prej nisem mogla,“ je dejala. „Včasih sem potrebovala pomoč. Zdaj pa zmorem vse sama.“

Mestna oblast v Linaresu je nazorno pokazala, kako pomembne so lokalne pobude pri vključevanju invalidnih oseb v družbo. Vedno več je zanimanja za take ukrepe in EU – njen akcijski načrt o invalidnosti DeutschEnglishfrançais se bo zaključil leta 2010 – poziva k razpravi o ukrepih, ki naj bi izboljšali življenje invalidnih oseb.

Lokalni ukrepi so bili tema konference, ki jo je Komisija organizirala decembra ob evropskem dnevu invalidov. Udeleženci konference so med drugim razpravljali o tem, kako uporabiti sredstva EU na lokalni ravni za izboljšanje življenja invalidov.

Več kot 50 milijonov evropskih državljanov – več kot 10 % prebivalstva – je invalidnih. Za njih so vsakdanja opravila, kot so opravki na pošti ali v trgovini, lahko zelo zapletena. Danes dobivajo več pomoči kot včasih, vendar se pri zaposlovanju, izobraževanju in nastanitvi srečujejo z velikimi ovirami in tudi diskriminacijo.

EU je že sprejela predpise, ki prepovedujejo diskriminacijo na delovnem mestu. Letos je Komisija predlagala zakonodajo o enakem dostopu tudi na drugih področjih. Predpisi se bodo uporabljali za vse in ne samo za invalidne osebe.

Drug pravni instrument, ki bo imel velik vpliv na politiko EU, je nova konvencija Združenih narodov o pravicah invalidnih oseb DeutschEnglishfrançais, ki zajema vse od sodnega varstva in prevoza do zdravstvene in informacijske tehnologije. Konvencija poudarja, da je invalidnost vprašanje človekovih in ne samo socialnih pravic.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave