Kruimelpad

Open deuren voor gehandicapten - 01/12/2008

Leraar in rolstoel voor een volle klas © EC

EU wil het leven van gehandicapten aangenamer maken.

In het Zuid-Spaanse Linares hebben sommige winkels geen deuren. Dat heeft niets te maken met het warme weer, maar wel met inwoners als Coral Montilla Gonzalez, die in een rolstoel zit.

Winkelen in de stad was vroeger een hele opgave voor haar. Maar nu is de hele wijk aangepast met het oog op gehandicapten: de stoepranden zijn verlaagd, er zijn rolstoelhellingen gekomen en deuren zijn vervangen door brede openingen.

"Ik kan nu veel meer plaatsen bereiken dan vroeger", vertelt zij. "Ik had altijd hulp nodig, maar nu niet meer."

Het initiatief in Linares laat zien wat een belangrijke rol de lokale overheid kan spelen als het erom gaat gehandicapten in de maatschappij te integreren. Zulke voorbeelden krijgen weer extra aandacht, nu de EU aandringt op een debat over wat zij in de toekomst moet doen voor gehandicapten, aangezien haar actieplan voor personen met een handicap DeutschEnglishfrançais in 2010 afloopt.

In december heeft de Europese Commissie een conferentie gehouden over lokale maatregelen in het kader van de Europese Gehandicaptendag. Er werd toen onder meer gesproken over hoe EU-middelen op lokaal niveau kunnen worden gebruikt om het leven van gehandicapten aangenamer te maken.

Meer dan 50 miljoen Europeanen – meer dan 10% van de bevolking – hebben een handicap. Voor hen zijn dagelijkse bezigheden als naar het postkantoor gaan of groenten kopen soms een hele uitdaging. Hoewel zij tegenwoordig meer hulp krijgen dan vroeger, hebben gehandicapten op de arbeidsmarkt, in het onderwijs of op de woningmarkt nog altijd af te rekenen met immense obstakels, die neerkomen op discriminatie.

De EU heeft discriminatie op de werkplek al wettelijk verboden. Eerder dit jaar heeft zij ook wetgeving voor gelijke behandeling op andere gebieden voorgesteld. Deze zou gelden voor iedereen, niet alleen voor gehandicapten.

Ook de VN-conventie over de rechten van gehandicapten DeutschEnglishfrançais, die alles behandelt van justitie en vervoer tot volksgezondheid en informatica, zal een grote impact hebben op het EU-beleid. Het nieuwe van de conventie is dat zij het gehandicaptenbeleid tot een mensenrechtenkwestie maakt, in plaats van een onderdeel van het sociaal beleid.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links