Navigációs útvonal

Ajtónyitás – európai fellépés a fogyatékosokért - 01/12/2008

Tolókocsis tanár egy tanulókkal teli osztályteremben © EC

Az Unió eszmecserét kezdeményez azzal a céllal, hogy feltérképezze, hogyan lehet javítani a fogyatékosok életminőségén.

A dél-spanyolországi Linares városában számos boltnak hiányzik az ajtaja, ám ennek nem a meleg éghajlat az oka. A magyarázat a város akadálymentesítési kezdeményezésében rejlik, melynek célja a kerekes székkel közlekedő lakosok életének megkönnyítése.

A tolókocsis helyiek, köztük Coral Montilla Gonzalez számára korábban minden belvárosi bevásárlás komoly próbatételt jelentett. A városnegyedben folytatott akadálymentesítési munkálatok nyomán azonban nagyot változott a helyzet. Jelenleg süllyesztett járdaszegélyek, felhajtó rámpák és az ajtók helyén kialakított széles bejáratok teszik lehetővé a tolókocsis közlekedést.

„Sok olyan helyre el tudok most jutni, amely korábban számomra megközelíthetetlen volt” – meséli Gonzales asszony. Azelőtt segítségre szorultam, de ez már a múlté!”

A linares-i kezdeményezés jól példázza, milyen fontos szerepet játszanak a helyi kormányzatok a fogyatékosok társadalmi integrálásában. Újabban nagy figyelmet kapnak az ilyen jellegű kezdeményezések; az Unió, amely 2010-ben fejezi be fogyatékosügyi cselekvési tervének DeutschEnglishfrançais megvalósítását, eszmecserét indít annak felmérésére, mivel szolgálhatja a jövőben a fogyatékosok ügyét.

A helyi fellépés kulcsszerepéről szól az a decemberi konferencia is, amelyet a Bizottság a fogyatékkal élők európai napja alkalmából rendez. A találkozó során a résztvevők többek közt azt vitatják meg, milyen módon nyújtható uniós finanszírozás a fogyatékosok életminőségének javítására hivatott helyi szintű kezdeményezésekre.

Európában a fogyatékosok a lakosság több mint 10%-át teszik ki, számuk meghaladja az 50 millió főt. Bármely hétköznapi feladat – például a bevásárlás vagy a postai küldemények feladása – óriási kihívást jelenthet számukra. Bár napjainkban több segítséget kapnak, mint a múltban, a fogyatékosok a foglalkoztatás, az oktatás és a lakhatás terén továbbra is óriási akadályokkal küzdenek, ami hátrányos megkülönböztetésnek számít.

A közösségi jog már tartalmaz olyan rendelkezéseket, amelyek tiltják a munkahelyi diszkriminációt. Az idei év során más területekre vonatkozóan is született bizottsági javaslat az esélyegyenlőség biztosítására. A javaslat elfogadása esetén születő jogszabályok hatálya mindenkire kiterjed majd, nem csak a fogyatékosokra.

Az uniós politikára nagy hatást gyakorol majd a fogyatékosok jogairól szóló új ENSZ-egyezmény DeutschEnglishfrançais, amely az igazságszolgáltatástól a közlekedésen keresztül az információs technológiákig minden területet lefed. Jelentős változást jelent, hogy az egyezmény nem csupán szociális-jóléti kérdésként, hanem emberi jogi ügyként kezeli a fogyatékosok esélyegyenlőségét.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek