Διαδρομή πλοήγησης

Καθηγητές σε αναπηρικό καροτσάκι σε τάξη γεμάτη με μαθητές © EC

Η ΕΕ αναζητεί ιδέες για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Στην πόλη Λινάρες, στη νότια Ισπανία, ορισμένα καταστήματα δεν έχουν πόρτες, όχι όμως λόγω της ζέστης, αλλά για να διευκολυνθεί η ζωή των κατοίκων, όπως της Coral Montilla Gonzalez, που μετακινούνται με αναπηρικό καροτσάκι.

Τα ψώνια στο κέντρο της πόλης ήταν πραγματικός άθλος γι' αυτή. Αυτό άλλαξε αφότου η περιοχή διαμορφώθηκε κατάλληλα για να βελτιωθεί η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία. Συγκεκριμένα, μειώθηκε το ύψος των κρασπέδων, κατασκευάστηκαν ράμπες για τα αναπηρικά καροτσάκια και αντικαταστάθηκαν κάποιες πόρτες από μεγάλα ανοίγματα.

Η κ. Coral Montilla Gonzalez τόνισε: «Τώρα μπορώ να πάω σε πολλά μέρη που ήταν μέχρι πρότινος απροσπέλαστα για μένα. Χρειαζόμουνα βοήθεια, αλλά όχι πια».

Η πρωτοβουλία της πόλης Λινάρες καταδεικνύει το σημαντικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ευρύτερη προσπάθεια κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία. Τέτοιου είδους δράσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η ΕΕ – της οποίας το τρέχον σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία DeutschEnglishfrançais λήγει το 2010 – ξεκινά διάλογο σχετικά με τη μελλοντική της στρατηγική σ' αυτόν τον τομέα.

Η τοπική δράση ήταν άλλωστε το κεντρικό θέμα του συνεδρίου που διοργάνωσε η Επιτροπή τον Δεκέμβριο με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. Ανάμεσα σε άλλα θέματα, οι συμμετέχοντες συζήτησαν πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα τα κοινοτικά κονδύλια που διατίθενται σε τοπικό επίπεδο για τη βελτίωση της ζωής αυτών των ατόμων.

Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, δηλαδή πάνω από το 10% του συνολικού πληθυσμού, έχουν κάποια αναπηρία. Γι' αυτούς, οι καθημερινές ασχολίες, όπως η μετακίνηση μέχρι το ταχυδρομείο ή τα ψώνια μπορεί να είναι άθλος. Και, παρά το γεγονός ότι δέχονται μεγαλύτερη βοήθεια σήμερα απ' ό,τι στο παρελθόν, τα άτομα αυτά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια, που συνεπάγονται διακριτική μεταχείριση, όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, την εκπαίδευση και τη στέγη.

Η ΕΕ έχει ήδη θεσπίσει νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας. Νωρίτερα φέτος, η Επιτροπή πρότεινε νομοθεσία για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε άλλους τομείς, η οποία θα αφορά τους πάντες και όχι μόνο τα άτομα με αναπηρία.

Μια άλλη νομοθετική πράξη που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι η νέα σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες DeutschEnglishfrançais, η οποία καλύπτει τα πάντα, από θέματα δικαιοσύνης και μετακινήσεων έως την υγεία και την τεχνολογία των πληροφοριών. Η σύμβαση αυτή αποτελεί μια σημαντική αλλαγή δεδομένου ότι αντιμετωπίζει την αναπηρία ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι απλά κοινωνικής πρόνοιας.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι