Sti

Lærer i kørestol i klasselokale med sine elever © De Europæiske Fællesskaber

EU efterlyser idéer til, hvordan vi kan forbedre vilkårene for mennesker med handicappede.

I den sydspanske by Linares har flere butikker ingen døre. Ikke på grund af det gode vejr. Nej, det er af hensyn til beboere som Coral Montilla Gonzalez, der er kørestolsbruger.

At købe ind var før et rent forhindringsløb på hjul. Det ændrede sig med et slag, nu hvor området er gjort mere handicapvenligt. Fortovskanten er blevet sænket. Der er etableret ramper. Og døråbningerne er blevet bredere.

"I dag kan jeg handle mange steder, der var lukket land for mig før", siger hun. "Jeg var afhængig af andres hjælp. Nu kan jeg selv."

Corals eksempel viser, hvor vigtigt det er med lokale initiativer som led i det generelle arbejde for at sikre handicappede en plads i samfundet på lige fod med alle andre. Den slags initiativer skaber ny interesse nu, hvor EU – hvis handlingsplan på handicapområdet DeutschEnglishfrançais udløber i 2010 – starter en debat om, hvad EU fremover bør gøre for handicappede.

Lokal handling var emnet for en konference, som Kommissionen holdt i december i anledning af den europæiske handicapdag. Deltagerne diskuterede bl.a., hvordan man kan bruge EU-penge lokalt for at gøre livet lettere for handicappede.

Over 50 millioner borgere i EU – mere end 10 % – har et handicap. For dem kan almindelige dagligdags aktiviteter som at gå på posthuset eller købe ind være en kæmpe udfordring. Og selv om handicappede får mere hjælp i dag end tidligere, støder de stadig på så mange barrierer – mht. job, uddannelse og bolig – at man kan tale om forskelsbehandling.

EU har allerede indført love, der forbyder forskelsbehandling på arbejdspladsen. Tidligere i år kom Kommissionen med et forslag til lovgivning om ligebehandling på andre områder. Den nye lovgivning skal gælde for os alle – ikke bare handicappede.

Et andet initiativ, der vil få stor betydning for EU's arbejde, er den nye FN-konvention om handicappedes rettigheder DeutschEnglishfrançais. Den dækker alt lige fra retssystemet og transport til sundhed og it. Konventionen er et stort skift, for den gør handicap til et spørgsmål om menneskerettigheder – og ikke blot et socialt spørgsmål.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links