Навигационна пътека

Учител в инвалидна количка в пълна класна стая © EC

ЕС приема идеи как да подобри живота на хората с увреждания.

В южния испански град Линарес някои от магазините са без врати, но не заради топлото време. Причината са жители като Корал Монтийя Гонсалес, която се нуждае от инвалидна количка, за да се придвижва.

В миналото пазаруването в центъра на града било трудна задача за нея. Това се променило, след като този район бил променен така, че да се подобри достъпа за хората с увреждания. Сега бордюрите са по-ниски, добавени са рампи за инвалидни колички, а вратите са заменени с широки отвори.

„Мога да отида на много места, които преди бяха недостъпни за мен“, казва тя. „Преди се нуждаех от помощ, но вече не е така.“

Инициативата на Линарес показва колко е важна ролята на местното управление в по-широкомащабните усилия за интегриране на хората с увреждания в живота на останалите. Подобни действия будят интерес, като се има предвид, че ЕС, чийто текущ план за действие за хората с увреждания DeutschEnglishfrançais приключва през 2010 г., приканва към дебат какво да направи за тях в бъдеще.

Действията по места бяха тема на конференция, организирана от Комисията през декември, за да се отбележи Европейския ден на хората с увреждания. Участниците обсъждаха как да се използват средствата на ЕС на местно ниво за подобряване на живота на хората с увреждания.

Повече от 50 млн. европейци - над 10 % от населението - имат увреждания. За тях ежедневните задачи като отиване до пощата или до магазина могат да бъдат голямо предизвикателство. И въпреки че днес получават повече помощ, отколкото в миналото, хората с увреждания продължават да се сблъскват със сериозни препятствия - за работа, образование и жилищно настаняване, достигащи до дискриминация.

ЕС вече има закони, забраняващи дискриминацията на работното място. По-рано тази година Комисията предложи закон за гарантиране на равния достъп в други области. Законът ще важи за всички, не само за хората с увреждания.

Друг правен инструмент с голямо въздействие върху политиката на ЕС е новата Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания DeutschEnglishfrançais, която обхваща всичко - от правосъдието и транспорта до здравеопазването и информационните технологии. Конвенцията представлява значителна промяна, тъй като превръща уврежданията във въпрос на човешки права, а не на социално благосъстояние.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки