Navigacijska pot

Namesto v pokoj v službo - 24/11/2008

Starejši pred računalniškim zaslonom © EC

Čeprav se „baby-boom“ generacija približuje upokojitvi, jih veliko ostaja zaposlenih.

Čedalje več starejših državljanov EU dela dlje in spreminja prejšnje trende zgodnjega upokojevanja. Zaradi tega bi se lahko zmanjšale težave EU glede staranja prebivalstva.

Novo poročilo kaže, da so se stopnje zaposlenosti za skoraj vse starostne kategorije prebivalstva od leta 2000 močno povečale. To še zlasti velja za „baby-boom“ generacijo, rojeno med izrednim povečanjem števila prebivalstva po 2. svetovni vojni.

Ena od ključnih strategij EU pri reševanju težav glede staranja prebivalstva je spodbuditi starejše, da dlje časa ostanejo zaposleni in tudi na splošno aktivni. Starejši delavci se srečujejo s številnimi ovirami, kot so denimo predpisi, ki jim prepovedujejo sprejeti plačano zaposlitev, če prejemajo pokojnino, in omejitve opravljanja nekaterih dejavnosti zaradi težav z zavarovanjem. O teh vprašanjih so ta teden razpravljali na 2. evropskem forumu o demografiji.

Evropski državljani živijo dlje in imajo manj otrok, zato se povprečna starost zvišuje. Večji delež starejšega prebivalstva bistveno vpliva na gospodarstvo in družbo. Zdaj ko se „baby-boom“ generacija bliža upokojitvi, je to še bolj pomembno.

Prebivalci EU iz generacije, rojene med letoma 1946 in 1964, so dolgo predstavljali največji del delovne sile. Ko se starajo, bodo bolj kot kdaj koli prej potrebovali zdravstveno oskrbo, pokojnine in ustrezno oskrbo doma in v domovih. Vedno manj pa bo za delo sposobnih ljudi, ki jih bodo podpirali.

Delovno aktivno prebivalstvo še vedno raste, vendar stopnja rasti dramatično pada. V šestih letih se bo rast predvidoma ustavila, število ljudi med 20 in 59 letom starosti se bo začelo zmanjševati, in sicer kar za 1,5 milijona na leto.

Strokovnjaki pravijo, da morajo ljudje „baby-boom“ generacije ostati zaposleni. Kaj pa o tem menijo starejši? Po raziskavah si vsak drugi državljan EU želi delati tudi po tem, ko doseže zakonsko določeno starost za upokojitev.

To je precej drugače kot v 90. letih, kot je postajalo zgodnje upokojevanje vedno bolj priljubljeno. V številnih državah EU se ljudje lahko upokojijo že pri 50.-ih, če privolijo v nižjo pokojnino.

Danes je ravno obratno. Poročilo ugotavlja, da je bilo 50 % moških in 30 % žensk, starih 60 let, leta 2007 še vedno zaposlenih, kar je 10 % več kot leta 2000.

Celotno demografsko poročilo 2008

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave