Διαδρομή πλοήγησης

Άτομα μεγάλης ηλικίας μπροστά σε οθόνη υπολογιστή© EC

Η μεταπολεμική γενιά φθάνει σε ηλικία συνταξιοδότησης αλλά δεν επιθυμεί να σταματήσει να εργάζεται.

Όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι μεγάλης ηλικίας επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται, ανατρέποντας τη μέχρι σήμερα τάση για πρόωρη συνταξιοδότηση - μια εξέλιξη που θα μπορούσε να δώσει λύση στο δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης.

Μια νέα έκθεση δείχνει ότι τα ποσοστά απασχόλησης για όλες σχεδόν τις ηλικίες αυξήθηκαν σημαντικά από το 2000, γεγονός που ισχύει ιδιαίτερα για τη γενιά που προέκυψε από τη δημογραφική έκρηξη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η ΕΕ, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού, βοηθά τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα ώστε να εξακολουθήσουν να εργάζονται και να παραμένουν ενεργά. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πολυάριθμα εμπόδια, όπως για παράδειγμα νόμους που απαγορεύουν σε έναν συνταξιούχο να εργάζεται αμειβόμενος, και περιορισμούς όσον αφορά την άσκηση ορισμένων δραστηριοτήτων για λόγους ασφάλισης. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν μεταξύ άλλων αυτή την εβδομάδα στο Δεύτερο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για το δημογραφικό ζήτημα.

Καθώς οι ευρωπαίοι ζουν περισσότερο και αποκτούν λιγότερα παιδιά, η μέση ηλικία του πληθυσμού αυξάνεται, με μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία γενικότερα. Τα προβλήματα μάλιστα οξύνονται καθώς η γενιά της μεταπολεμικής δημογραφικής έκρηξης φθάνει σιγά σιγά την ηλικία της συνταξιοδότησης.

Όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964 αποτελούσαν για καιρό τώρα τη ραχοκοκκαλιά του εργατικού δυναμικού αλλά, καθώς φθάνουν πλέον σε μεγάλη ηλικία, αυξάνονται όλο και περισσότερο οι ανάγκες για ιατρική περίθαλψη, σύνταξη, στέγαση, και κοινωνική μέριμνα. Με τα σημερινά όμως δεδομένα θα υπάρχει όλο και λιγότερος ενεργός πληθυσμός για να καλύψει το κόστος αυτό.

Ο αναγκαίος ενεργός πληθυσμός εξακολουθεί να αυξάνεται αλλά με ταχύτατα μειούμενους ρυθμούς. Σε έξι χρόνια, υπολογίζεται ότι η αύξηση θα σταματήσει, και ο αριθμός του ενεργού πληθυσμού ηλικίας 20-59 ετών θα αρχίσει να μειώνεται κατά 1,5 εκατομμύρια άτομα το χρόνο.

Οι μελετητές συμφωνούν ότι έχει μεγάλη σημασία να διατηρήσουμε τη μεταπολεμική γενιά στην εργασία, αλλά τί πιστεύουν γι΄αυτό οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι; Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας στους δυο ευρωπαίους θέλει να παραμείνει στην εργασία του και μετά την ηλικία της νόμιμης συνταξιοδότησής του.

Η νοοτροπία έχει αλλάξει σε σύγκριση με τη δεκαετία του 90, όταν η πρόωρη συνταξιοδότηση ήταν της μόδας. Σε πολλές χώρες της ΕΕ οι εργαζόμενοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ήδη από τα 50 τους, εφόσον αρκούνται σε χαμηλότερη σύνταξη.

Σήμερα όμως, η τάση αυτή έχει αντιστραφεί. Η έκθεση δείχνει ότι το 2007 το 50% των ανδρών και το 30% των γυναικών εξακολουθούσαν να εργάζονται στην ηλικία των 60, δηλαδή ποσοστό κατά 10% μεγαλύτερο απ΄ ό,τι το 2000.

Διαβάστε την έκθεση 2008 για τη δημογραφική κατάσταση

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι