Cale de navigare

Deschiderea pieţei muncii - 18/11/2008

Banner-ul „Zilelor europene ale locurilor de muncă”, afişat deasupra intrării unei clădiri © EC

Un raport arată că restricţiile pe piaţa muncii impuse lucrătorilor din noile state membre ale UE nu mai sunt necesare.

Odată cu extinderea din 2004 a Uniunii, câteva dintre cele 15 state membre existente la acea dată şi-au manifestat îngrijorarea cu privire la posibilitatea de a fi invadate de lucrători din Europa centrală şi de est.

De aceea, li s-a permis să impună restricţii temporare pe piaţa naţională a muncii, de natură să-i descurajeze pe nou veniţii dornici să lucreze în statele respective. Aceleaşi restricţii au fost impuse Bulgariei şi României, când au aderat la UE, în 2007.

Se pare însă că aceste temeri sunt nefondate. Conform unui nou raport UE, numărul lucrătorilor care au imigrat din afara Uniunii este mult mai mare decât al celor veniţi din estul Europei. Mai mult decât atât, în contextul în care încetinirea creşterii economice a redus cererea de forţă de muncă, este de aşteptat ca asemenea fluxuri de lucrători să scadă.

Nu există dovezi concludente care să arate că un număr semnificativ de lucrători locali şi-ar fi pierdut locul de muncă sau ar fi fost afectaţi de scăderi salariale, din cauza lucrătorilor provenind din noile state membre. Dimpotrivă, aceştia au revigorat economiile „îmbătrânite”, rezolvând, în numeroase zone, problema insuficienţei forţei de muncă.

În consecinţă, Comisia îndeamnă ţările din UE să ridice restricţiile rămase şi să ofere acces liber pe piaţa muncii tuturor noilor membri. „Dreptul de a munci într-o altă ţară este una dintre libertăţile fundamentale ale cetăţenilor Uniunii Europene,” a spus comisarul pentru ocuparea forţei de muncă Vladimír Špidla. „Invit toate statele membre să analizeze dacă restricţiile temporare impuse liberei circulaţii mai sunt necesare, având în vedere datele prezentate în raportul nostru de astăzi,” a adăugat oficialul european.

În prezent, doar Austria, Belgia, Danemarca şi Germania mai păstrează restricţiile pe piaţa muncii pentru lucrătorii din cele opt state central şi est-europene care au aderat la Uniune în 2004. Numeroase ţări continuă însă să restricţioneze accesul pentru lucrătorii din Bulgaria şi România. Ridicarea acestor restricţii ar putea contribui la evitarea problemelor care decurg din menţinerea pieţelor închise ale muncii, cum ar fi munca fără forme legale sau activităţile independente fictive.

În prezent, cetăţenii provenind din noile state membre est-europene reprezintă circa 0,9% din populaţia ţărilor din Europa de vest, faţă de 0,4%, în 2003. Prin comparaţie, procentajul cetăţenilor provenind din ţări terţe, care locuiesc în Europa celor 15, a crescut de la 3,7%, în 2003, la 4,5%, în prezent.

Majoritatea lucrătorilor est-europeni care lucrează acum în vestul Europei provin din Polonia, Lituania şi Slovacia. Principalele lor destinaţii sunt Irlanda şi Regatul Unit, ţări care le-au oferit acces imediat pe piaţa muncii. Cetăţenii români, pe de altă parte, preferă să lucreze în Spania şi Italia.

Raport privind mobilitatea lucrătorilor DeutschEnglishfrançais

Doriţi să lucraţi în străinătate?

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile