Navigációs útvonal

A munkaerőpiacok teljes megnyitását sürgeti a Bizottság - 18/11/2008

Az Európai Foglalkoztatási Napok plakátja egy bejárat fölött © Európai Bizottság

A Bizottság jelentése szerint nincs már szükség a kelet-európai tagállamok munkavállalóit érintő korlátozásokra.

Az Unió 2004-es keleti bővítését megelőzően több tagország attól tartott, hogy az új tagállamok munkavállalói elözönlik majd munkaerőpiacaikat.

A régi tagállamok ezért lehetőséget kaptak arra, hogy ideiglenesen korlátozásokat vezessenek be e munkavállalókkal szemben. Bulgária és Románia 2007‑es csatlakozásakor e korlátozásokat a két új tagállamra is kiterjesztették.

Most azonban úgy tűnik, a félelmek megalapozatlanok voltak. Egy a napokban közzétett uniós jelentésből kiderül, hogy az elmúlt években jóval több külföldi munkavállaló érkezett a régi tagállamokba az EU határain kívülről, mint az új közép-kelet-európai tagországokból. Ráadásul a gazdasági visszaesés okozta munkaerõ-piaci keresletcsökkenés nyomán a kelet–nyugati munkaerõ-áramlás mértéke a jövõben várhatóan csökkenni fog.

A jelentés készítői nem találtak bizonyítékot arra, hogy jelentős számú helyi munkaerő veszítette volna el állását az új tagállamokból beáramló dolgozók miatt, vagy hogy bérük csökkent volna. Épp ellenkezőleg, az új munkavállalók kedvező hatást gyakoroltak a régi tagállamok gazdaságára, mivel sok helyen hozzájárultak a munkaerőhiány mérsékléséhez.

A Bizottság ezért most arra kéri a tagállamokat, számolják fel a még érvényben lévő korlátozásokat, és biztosítsanak teljes körű hozzáférést munkaerőpiacaikhoz. „Az EU polgárainak alapvetõ joga, hogy más tagországban munkát vállalhassanak” – hangsúlyozta a jelentés kapcsán Vladimír Špidla, az EU foglalkoztatási biztosa. A politikus egyúttal arra kérte a tagállamokat, a jelentésben foglaltak fényében vizsgálják meg, hogy az átmeneti korlátozásokra a továbbiakban is szükség van‑e.

A 2004-ben csatlakozott közép-kelet-európai tagállamok munkavállalóival szemben jelenleg már csak Ausztria, Belgium, Dánia és Németország alkalmaz munkaerő-piaci korlátozásokat. Számos ország korlátozza azonban a bolgár és román dolgozók munkavállalását. E korlátozások felszámolása elősegítheti a zárt munkaerőpiacból fakadó problémák, így a feketemunka vagy a színlelt önfoglalkoztatás kezelését.

A kelet-európai tagállamokból származó polgárok jelenleg a nyugat-európai tagállamok lakosságának 0,9%‑át teszik ki, szemben a 2003‑as 0,4%‑kal. Összehasonlításul, a 15 régi tagállamban élő nem uniós állampolgárok száma ugyanebben az időszakban 3,7%‑ról 4,5%‑ra nőtt.

Az elmúlt években a legtöbb kelet-európai munkavállaló Lengyelországból, Litvániából és Szlovákiából érkezett a régi tagállamokba, elsősorban Írországba és az Egyesült Királyságba, abba a két országba, amely a csatlakozást követően nyomban megnyitotta munkaerőpiacát a keleti államok előtt. A migráns román munkavállalók közül a legtöbben Spanyolországot és Olaszországot vették célba.

Jelentés a munkavállalói mobilitásról DeutschEnglishfrançais

Érdekli a külföldi munkavállalás?

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek