Navigointipolku

Työmarkkinat avautuvat - 18/11/2008

European Job Days -työpaikkapäivien juliste komission päärakennuksen aulassa © EC

Tuoreen raportin mukaan uusimpien EU-maiden työntekijöitä koskevat rajoitukset eivät ole enää tarpeen.

Kun EU laajeni vuonna 2004, osa entisistä jäsenmaista pelkäsi, että Itä-Euroopasta alkaisi tulvia työntekijöitä länteen.

Nämä maat saivat ottaa käyttöön tilapäisiä rajoituksia, jotka vaikeuttavat uusien tulokkaiden pääsyä työmarkkinoille. Vastaavia rajoituksia alettiin soveltaa myös Bulgariaan ja Romaniaan maiden liityttyä EU:hun vuonna 2007.

Nyt näyttää siltä, että työntekijätulvan pelko oli turhaa. Tuoreen EU-raportin mukaan muutto idästä länteen EU:n sisällä on ollut selvästi vähäisempää kuin maahanmuutto EU:n ulkopuolelta. Kun vielä talouden taantuma vähentää työvoiman kysyntää, työntekijävirran uskotaan heikkenevän entisestään.

Ei ole juurikaan näyttöä siitä, että maahanmuuttajat olisivat vieneet työpaikkoja paikallisilta tai polkeneet heidän palkkojaan. Päin vastoin — uusien jäsenmaiden työntekijät ovat usein osoittautuneet kullanarvoisiksi, sillä he ovat monilla aloilla vähentäneet työvoimapulaa.

Komissio kehottaakin EU-maita poistamaan työvoimarajoitukset ja avaamaan työmarkkinansa myös uusien jäsenmaiden työntekijöille. "Oikeus työskennellä toisessa maassa on EU:n kansalaisten perusoikeus", toteaa työllisyysasioista vastaava komissaari Vladimír Špidla. "Pyydän jäsenvaltioita tarkistamaan, vieläkö vapaan liikkuvuuden tilapäisiä rajoituksia tarvitaan tänään annetussa raportissa esitetyn näytön jälkeen."

Tätä nykyä enää Belgia, Itävalta, Saksa ja Tanska soveltavat työmarkkinarajoituksia työntekijöihin, jotka ovat kotoisin jostakin EU:hun vuonna 2004 liittyneistä kahdeksasta Itä-Euroopan maasta. Selvästi useammat EU-maat sen sijaan rajoittavat bulgarialaisten ja romanialaisten pääsyä työmarkkinoilleen. Rajoitusten poistaminen vähentäisi suljetuille työmarkkinoille tyypillisiä ongelmia, kuten pimeää työtä ja työsuhteisten työntekijöiden esiintymistä alihankkijoina.

Vuonna 2004 tai sen jälkeen liittyneiden jäsenmaiden kansalaisten osuus 15 "vanhan" jäsenmaan väestöstä on tätä nykyä 0,9 prosenttia. Vuonna 2003 vastaava osuus oli 0,4 prosenttia. Sen sijaan EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten osuus näiden maiden väestöstä on samana aikana kasvanut 3,7 prosentista 4,5 prosenttiin.

Länteen on tullut eniten työntekijöitä Puolasta, Liettuasta ja Slovakiasta, ja suosituimmat kohdemaat ovat olleet Irlanti ja Iso-Britannia. Romanialaisia sen sijaan on siirtynyt eniten Espanjaan ja Italiaan.

Raportti työntekijöiden liikkumisesta EU:n työmarkkinoilla DeutschEnglishfrançais

Tietoa työntekijän oikeuksista ulkomailla

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä