Διαδρομή πλοήγησης

Άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας - 18/11/2008

Πανώ για την «Ευρωπαϊκή Ημερίδα Απασχόλησης» στην είσοδο του κτηρίου της Επιτροπής, Μπερλεμόν © EC

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, δεν χρειάζονται πλέον περιορισμοί στην κυκλοφορία εργαζομένων από νέες χώρες μέλη της ΕΕ.

Όταν η ΕΕ διευρύνθηκε το 2004, ορισμένα από τα τότε 15 κράτη μέλη της εξέφρασαν φόβους ότι θα κατακλύζονταν από εργαζόμενους από την ανατολική και κεντρική Ευρώπη.

Για τον λόγο αυτό, τους δόθηκε η δυνατότητα να περιορίσουν προσωρινά την πρόσβαση στις αγορές εργασίες τους, δυσκολεύοντας έτσι την απασχόληση ατόμων από τα νέα κράτη. Οι ίδιοι περιορισμοί επιβλήθηκαν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία όταν προσχώρησαν στην ΕΕ το 2007.

Σήμερα διαπιστώνεται ότι οι φόβοι αυτοί ήταν αβάσιμοι. Σύμφωνα με νέα έκθεση της ΕΕ, οι εργαζόμενοι που μετανάστευσαν στην ΕΕ από τρίτες χώρες ήταν πολύ περισσότεροι από εκείνους που μετακινήθηκαν από την ανατολική στη δυτική Ευρώπη. Επιπλέον, εξαιτίας της σημερινής οικονομικής ύφεσης που συνεπάγεται συρρίκνωση της ζήτησης εργατικού δυναμικού, τέτοιες ροές εργαζομένων αναμένεται να μειωθούν.

Εξάλλου, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στα «παλαιά» κράτη μέλη έχασαν τη δουλειά τους ή ότι υπέστησαν μείωση των αποδοχών τους εξαιτίας της εισροής εργαζομένων από τα νέα κράτη. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι από νέα κράτη μέλη της ΕΕ ωφέλησαν τις «παλαιές» οικονομίες, δίνοντας λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού σε πολλές περιοχές.

Συνεπώς, η Επιτροπή κάνει έκκληση στις χώρες της ΕΕ να άρουν τους περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν και να δώσουν στα νέα μέλη πλήρη πρόσβαση στις αγορές εργασίας τους. «Το δικαίωμα εργασίας σε άλλη χώρα αποτελεί θεμελιώδη ελευθερία των πολιτών της ΕΕ», δήλωσε ο Επίτροπος Απασχόλησης Βλαντιμίρ Σπίντλα. «Καλώ τα κράτη μέλη να εξετάσουν, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεσή μας σήμερα, κατά πόσον εξακολουθούν να είναι αναγκαίοι οι προσωρινοί περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία».

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία και η Γερμανία είναι οι μοναδικές χώρες που εξακολουθούν να επιβάλλουν περιορισμούς, όσον αφορά την πρόσβαση στις αγορές εργασίας τους, στις οκτώ χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004. Πολλά, όμως, κράτη μέλη εξακολουθούν να περιορίζουν την είσοδο εργαζομένων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η άρση των περιορισμών θα συμβάλει στην αποφυγή προβλημάτων που απορρέουν από τις κλειστές αγορές εργασίας, όπως η αδήλωτη εργασία και η ψευδής αυτοαπασχόληση.

Σήμερα, οι υπήκοοι των νέων ανατολικών κρατών μελών αποτελούν το 0,9% περίπου του πληθυσμού των δυτικών χωρών μελών της ΕΕ. Το 2003, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 0,4%. Συγκριτικά, το ποσοστό των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν στις 15 αρχικές χώρες της ΕΕ αυξήθηκε από 3,7% το 2003 σε 4,5% σήμερα.

Οι περισσότεροι υπήκοοι ανατολικών χωρών της ΕΕ που εργάζονται στη Δύση προέρχονται από την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Σλοβακία και οι κυριότεροι προορισμοί τους είναι η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο χώρες που άνοιξαν εξαρχής τις αγορές εργασίας τους. Οι Ρουμάνοι επιλέγουν συνήθως ως χώρες εργασίας την Ισπανία και την Ιταλία.

Έκθεση για την κυκλοφορία των εργαζομένων DeutschEnglishfrançais.

Θα σας ενδιέφερε να εργαστείτε στο εξωτερικό;

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι