Sti

Dørene op til arbejdsmarkedet - 18/11/2008

Banner for de europæiske jobdage © EC

Tilgangen af arbejdstagere fra de nye EU-lande bør ikke længere begrænses ifølge rapport.

Da EU blev udvidet i 2004, var nogle af de 15 daværende EU-lande bange for, at de nu ville blive oversvømmet af arbejdssøgende fra Øst- og Centraleuropa.

Derfor fik de lov til at begrænse adgangen til deres arbejdsmarkeder et stykke tid, så det blev sværere for tilflytterne at finde arbejde. De samme restriktioner blev indført over for arbejdstagere fra Bulgarien og Rumænien, da de to lande kom med i 2007.

Nu lader det til, at frygten var ubegrundet. Ifølge en ny EU-rapport er langt de fleste indvandrere i Vesteuropa kommet hertil fra andre lande end dem, der indgik i den tidligere østblok. Og med den nuværende økonomiske krise vil efterspørgslen på arbejdskraft falde og dermed dæmpe tilstrømningen af arbejdstagere til EU.

Der er ikke meget, der tyder på, at indvandrere fra de nye EU-lande har fortrængt den lokale arbejdskraft eller presset lønningerne ned. Tværtimod – arbejdstagere fra de nye EU-lande har givet de "gamle" økonomier en saltvandsindsprøjtning og afhjulpet manglen på arbejdskraft mange steder.

Kommissionen opfordrer derfor alle EU-lande til at ophæve deres restriktioner og give de nye medlemslande fuld adgang til deres arbejdsmarkeder. "Retten til at arbejde i et andet land er en grundlæggende frihedsrettighed for borgerne i EU", siger EU-kommissær for beskæftigelse Vladimír Špidla. "Jeg opfordrer medlemslandene til at overveje, om de midlertidige restriktioner for den frie bevægelighed stadig er nødvendige set i lyset af dagens rapport."

Kun fire EU-lande opretholder fortsat restriktioner over for arbejdstagere fra de otte central- og østeuropæiske lande, der kom med i 2004. Ud over Danmark er det Belgien, Tyskland og Østrig. Mange lande begrænser dog stadig adgangen for arbejdskraft fra Bulgarien og Rumænien. Ved at ophæve restriktionerne nu kan man afhjælpe nogle af de problemer, der opstår på et lukket arbejdsmarkedet – f.eks. at folk arbejder sort eller som proformaselvstændige.

I dag udgør borgere fra de nye østlige EU-lande ca. 0,9 % af befolkningen i de vestlige EU-lande. I 2003 var tallet 0,4 %. Til sammenligning er andelen af borgere fra lande uden for EU vokset fra 3,7 % i 2003 til 4,5 % i dag i de 15 lande, der var medlem af EU inden udvidelsen i 2004.

De fleste østeuropæere, der arbejder i de vestlige EU-lande, kommer fra Polen, Litauen og Slovakiet. Deres favoritlande er Irland og Storbritannien, som begge åbnede op for deres arbejdsmarkeder uden tøven. Rumænerne foretrækker at arbejde i Spanien og Italien.

Rapport om mobile arbejdstagere DeutschEnglishfrançais

Kunne du tænke dig at arbejde i udlandet?

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links