Навигационна пътека

Отваряне на трудовия пазар - 18/11/2008

Плакатът на Европейските дни на заетостта © EC

Според доклад ограниченията върху движението на работници от новите страни членки на ЕС вече не са необходими.

Когато ЕС се разшири през 2004 г., някои от 15-те „стари“ страни членки бяха обезпокоени, че ще бъдат наводнени от работници от Източна и Централна Европа.

Затова им бе позволено да ограничат временно достъпа до трудовите си пазари. Същите ограничения бяха наложени на България и Румъния при присъединяването им към ЕС през 2007 г.

Сега изглежда, че тези страхове са били неоснователни. Според нов доклад на ЕС много повече работници са имигрирали в Западна Европа от други страни, отколкото от Източна Европа. Освен това, като се има предвид, че икономическият спад води до намаляване на търсенето на работна ръка, се очаква тези потоци от работна ръка да спаднат.

Малко са доказателствата, че значителен брой местни работници са изгубили работата си заради работници от новоприетите страни, или че заплатите им са били намалени заради тях. Точно обратното, работниците от новите страни членки бяха от голяма полза за „старите“ икономики, облекчавайки недостига на работна ръка в много области.

Затова Комисията призовава държавите от ЕС да премахнат всички оставащи ограничения и да дадат на новите страни членки пълен достъп до трудовите си пазари. „Правото на работа в друга страна е основна свобода за хората в ЕС“, заяви комисарят по заетостта Владимир Шпидла češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsRomânaslovenčinaslovenščinasuomisvenska . „Призовавам държавите-членки да обмислят дали временните ограничения върху свободното движение са все още необходими, като се имат предвид доказателствата, представени днес в нашия доклад“.

Само Австрия, Белгия, Дания и Германия все още налагат свързани с трудовия пазар ограничения за осемте централно- и източноевропейски страни, присъединили се към ЕС през 2004 г. Много страни членки обаче продължават да налагат ограничения на работниците от България и Румъния. Тяхното премахване ще помогне за избягване на проблемите, произтичащи от затворените пазари на труда - като недекларирана заетост и фалшиво самонаемане.

Днес граждани от новите източноевропейски страни членки представляват около 0,9 % от населението на западноевропейските страни членки. През 2003 г. процентът бе 0,4 %. За сравнение, процентът на гражданите на държави извън ЕС, живеещи в 15-те „стари“ страни членки, е нараснал от 3,7 % през 2003 г. до 4,5 % в момента.

Повечето източноевропейци, работещи на Запад, са от Полша, Литва и Словакия, като предпочитаните от тях дестинации са Ирландия и Обединеното кралство - две страни, които веднага отвориха трудовия си пазар. Румънците работят предимно в Испания и Италия.

Доклад за мобилността на работниците DeutschEnglishfrançais.

Интересувате се от работа в чужбина?

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки