Sökväg

Bättre riskbedömningar minskar antalet arbetsolyckor - 24/10/2008

De flesta olyckor och sjukdomar på jobbet går att förebygga och en riskbedömning är det första steget. Det är budskapet i EU:s kampanj för säkrare arbetsplatser.

Det var bara en tidsfråga innan det skulle hända något.

Viviane Decock hade en ovanligt hektisk dag på gården i norra Frankrike. Det var skördetid och hon skyndade sig att fylla spjällådorna med nyplockad sallad. Plötsligt såg hon att en av lådorna höll på att ramla ner från staplingsmaskinen.

”På den tiden fanns det inget skydd kring maskinen. Så jag stack helt enkelt in armen för att få tag i lådan....och armen höggs av.”

I EU förolyckas omkring 7 500 arbetstagare på arbetsplatsen varje år och ungefär 170 000 dör i arbetsrelaterade olyckor eller sjukdomar. Mer än 7 miljoner anställda drabbas varje år av olyckor som tvingar dem att stanna hemma från jobbet i minst tre dagar. Störst är riskerna inom jordbruket, byggsektorn, transportsektorn och hälso- och sjukvården.

Många av olyckorna och sjukdomarna kan förebyggas genom noggranna riskbedömningar, men arbetstagarna gör inte alltid bedömningarna som de ska. Riskbedömningar är vanligare bland stora företag än bland små. Ändå står de små och medelstora företagen för över 80 % av olyckorna och 90 % av dödsfallen på jobbet. Arbetsrelaterade olyckor och sjukdomar är inte bara en tragedi för de drabbade. De skadar också företaget.

EU genomför just nu en kampanj för att visa företagen hur man gör en riskbedömning. Hundratals evenemang, bl.a. konferenser, utställningar och kurser, anordnades runtom i Europa under Europeiska arbetsmiljöveckan English (20–24 oktober).

Vivane Decock var en av 10 anställda på lantbruket när olyckan skedde. Läkarna kunde sätta fast armen igen, men det krävdes tre operationer och intensiv rehabilitering under ett och ett halvt år innan hon kunde börja använda den så smått igen.

Efter olyckan satte Vivianes arbetsgivare upp skyddsskärmar. Ägaren Géry Decock, som också är Vivianes man, anlitade en expert för att leta efter andra faror på arbetsplatsen. ”Vi blev mycket mer medvetna efter olyckan”, säger Géry Decock. ”Tidigare jobbade vi bara på utan att tänka på riskerna.”

Europeiska arbetsmiljöbyrån

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar