Navigacijska pot

Nevarnosti na delovnem mestu - 24/10/2008

Ocena tveganja je ključna za varnost pri delu.

Nesreča se je vsekakor morala zgoditi.

Na kmetiji v severni Franciji je bilo tisti dan veliko dela. Viviane Decock je polnila zaboje s sveže nabrano solato. Pridelek je bilo treba pobrati in trudila se je, da ne bi zaostajala za drugimi pobiralci. Naenkrat se ji je zazdelo, da bo zaboj padel z nakladalnega stroja.

„Takrat še nismo imeli zaščitne mreže. Stegnila sem roko, da bi zadržala zaboj ... in stroj mi je roko odrezal.“

V EU se vsako leto na delovnem mestu smrtno ponesreči približno 7 500 delavcev, približno 170 000 pa jih umre zaradi nesreč ali bolezni, povezanih z delom. Več kot 7 milijonov se jih tako poškoduje, da so vsaj tri dni odsotni z dela. Največ nesreč je v kmetijstvu, gradbeništvu, prometu in na področju zdravstvenega varstva.

Mnoge nesreče in bolezni bi lahko preprečili s temeljito oceno tveganja, veliko delodajalcev pa te ocene ne izvede. Oceno tveganja prej pripravijo velika podjetja kot majhna, čeprav je delež delovnih nesreč pri malih in srednje velikih podjetjih večji od 80 %, delež smrtnih nesreč pa je 90-ostotni. Z delom povezane nesreče in bolezni pa niso tragičen dogodek samo za prizadete osebe. Škodijo tudi podjetju.

EU je s kampanjo, v kateri so podjetjem svetovali, kako izvesti oceno tveganja, poudarila pomen ocene tveganja. V evropskem tednu varnosti in zdravja pri delu English (od 20. do 24. oktobra) se je po Evropi zvrstilo na stotine dogodkov – konference, predstavitve in usposabljanja.

Gospa Decock je bila ena od 10 delavk, zaposlenih na kmetiji v času nesreče. Zdravniki so ji roko prišili nazaj, vendar jo je lahko začela delno uporabljati šele po 18 mesecih, treh operacijah in intenzivni rehabilitaciji.

Po nesreči leta 2002 so na nakladalni sistem vgradili varnostno mrežo, njen mož, lastnik kmetije, pa je povabil strokovnjaka, da je preveril še druge možne nevarnosti za delavce. „Po nesreči smo bolj ozaveščeni,“ je dejal Géry Decock. „Pred tem smo samo delali. Nismo se zavedali, da bi lahko prišlo do nesreče.“

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave