Cale de navigare

Evaluarea riscurilor, esenţială pentru siguranţa în muncă.

Un accident avea să se producă...

Suntem într-o fermă, în nordul Franţei. Activitatea este extrem de intensă. Viviane Decock este foarte ocupată, umple lăzile cu andive proaspăt culese - e vremea recoltei şi vrea să ţină pasul cu culegătorii. Dintr-o dată, observă că o ladă cu andive stă să cadă de pe stivuitor.

„La acea vreme, nu existau dispozitive de protecţie. Aşa că mi-a fost uşor să-mi întind mâna şi să apuc lada...maşina mi-a secţionat braţul.”

În fiecare an, aproximativ 7 500 de lucrători din UE suferă accidente mortale la locul de muncă şi aproximativ 170 000 îşi pierd viaţa în urma unor accidente sau boli profesionale. Peste 7 milioane suferă vătămări destul de grave care necesită cel puţin trei zile de concediu medical. Lucrătorii din sectorul agriculturii, construcţiilor, transporturilor şi cei din sectorul sanitar sunt cei mai expuşi.

Multe din aceste accidente şi îmbolnăviri ar putea fi prevenite printr-o evaluare a riscurilor, însă mulţi angajatori nu o fac temeinic. În general, marile întreprinderi sunt cele care realizează astfel de studii pentru evaluarea riscurilor, mai degrabă decât firmele mici. Însă peste 80% din accidente şi 90% din decesele la locul de muncă se produc în întreprinderile mici şi mijlocii. Accidentările şi bolile profesionale reprezintă o tragedie pentru persoanele vătămate, dar, în acelaşi timp, au un efect negativ şi asupra întreprinderilor.

Importanţa evaluării riscurilor constituie tema centrală a unei companii lansate de UE, destinată să ofere consiliere întreprinderilor în acest sens. Sute de evenimente - conferinţe, expoziţii şi sesuni de formare - au fost organizate peste tot în Europa pe parcursul Săptămânii europene pentru siguranţă şi sănătate în muncă English (20-24 octombrie).

Dna Decock făcea parte din cei 10 angajaţi ai exploataţiei de andive, la momentul accidentului. Medicii i-au putut salva braţul, însă a fost nevoie de 18 de luni, trei operaţii şi o intensă perioadă de reabilitare pentru a-şi recăpăta parţial funcţionalitatea.

După accidentul din 2002, maşina a fost echipată cu un ecran de protecţie, iar soţul dnei Decock, proprietarul exploataţiei agricole, s-a adresat unui specialist pentru a-l ajuta să identifice alte aspecte care ar putea pune în pericol siguranţa lucrătorilor săi. „După accident, am devenit mult mai conştienţi de existenţa acestor riscuri ”, a declarat Géry Decock. „Înainte, doar munceam şi nu ne gândeam la eventualele pericole.”

Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile