Kruimelpad

Risicoanalyse als sleutel tot een veilige werkomgeving.

Je kon het ongeluk zien aankomen.

Het was erg druk op de boerderij in het noorden van Frankrijk. Viviane Decock was druk in de weer met het verpakken van pas geplukt witlof in kratten. Het was oogsttijd en ze moest flink doorwerken om de plukkers bij te houden. Plots merkte ze dat een krat van het stapeltoestel aan het schuiven was.

"Toen was er nog geen beschermingskooi. Ik kon dus gemakkelijk met mijn arm bij de krat ... en de machine sneed mijn arm af."

Ieder jaar komen ongveer 7 500 werknemers in de EU om op het werk en ongeveer 170 000 sterven aan ongevallen of ziekten die met hun werk te maken hebben. Meer dan 7 miljoen worden zo ernstig verwond dat zij minstens drie dagen niet kunnen werken. De gevaarlijkset beroepssectoren zijn de landbouw, de bouw, het vervoer en de gezondheidszorg.

Veel van die ongelukken en ziekten kunnen worden voorkomen door een degelijke risicoanalyse, maar al te veel werkgevers trekken zich daar weinig van aan. Grote bedrijven doen vaker aan risico-analyse dan kleine. Maar 80% van de ongevallen en 90% van de sterfgevallen op het werk komen voor in het midden- en kleinbedrijf. Beroepsongevallen en -ziekten zijn niet alleen en tragedie voor de betrokkenen, maar ook erg slecht voor het bedrijf.

Een EU-campagne wijst bedrijven op het het belang van risicoanalyse en leert hen hoe ze deze moet uitvoeren. Gedurende de Europese week voor veiligheid en gezondheid op het werk English (20-24 oktober) vonden in heel Europa honderden conferenties, tentoonstellingen en opleidingen plaats over dit onderwerp.

Viviane Decock was op het moment van het ongeval een van de tien werknemers van de witlofkwekerij. De artsen konden haar arm redden, maar het kostte 18 maanden tijd, drie operaties en een moeizame revalidatie voor ze hem weer enigszins kon gebruiken.

Na het ongeval in 2002 werd een beschermende kooi rond het stapeltoestel geplaatst. De eigenaar van de boerderij, de man van Viviane Decock, vroeg een specialist hem te helpen om andere veiligheidsrisico's op te sporen. "Na het ongeval begonnen we meer op te letten", vertelt Géry Decock. "Vroeger werkten we gewoon. We hadden geen oog voor mogelijke gevaren."

Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links