Navigációs útvonal

A kockázatfelmérés a munkahelyi biztonság kulcsa – figyelmeztet egy uniós kampány.

Az észak-franciaországi mezőgazdasági birtokon a baleset napján nagyon sok volt a munka. Viviane Decock gyors mozdulatokkal rakta ládába a frissen szedett endíviát. Betakarítás ideje volt, és tartani kellett az iramot a szedőmunkásokkal. Észrevette, hogy a rakodógépen az egyik láda leesni készül.

„Abban az időben még nem volt rajta védőrács, ezért könnyen odanyúlhattam, hogy megigazítsam a ládát… és a gép levágta a karom”.

Az Európai Unióban minden évben mintegy 7500 dolgozó veszíti életét munka közben, és 170 ezerre tehető azoknak a száma, akik munkahelyi baleset vagy foglalkozási megbetegedés következtében halnak meg. Több mint hétmillióan vannak azok, akik olyan sérüléseket szenvednek, amelyek miatt legalább három napig kiesnek a munkájukból. A legveszélyesebb foglalkozásoknak a mezőgazdasági, az építőipari, az áruszállítási és az egészségügyi szakmák számítanak.

E balesetek és betegségek nagy része megfelelő kockázatfelmérés segítségével elkerülhető lenne, de sok munkaadó nem fordít rá kellő figyelmet. A nagy vállalatok hajlandóbbak kockázatfelmérést készíteni, mint a kis cégek, noha a munkahelyi balesetek 80%-a és a halálesetek 90%-a a kis- és középvállalkozásoknál történik. A munkahelyi balesetek és foglalkozási betegségek nemcsak az érintetteknek okoznak szenvedést, a vállalkozásokat is megrendíti.

Az EU a kockázatfelmérés fontosságát hangsúlyozandó kampányt indított, melynek során tanáccsal látja el a vállalkozásokat a kockázatfelmérés helyes módjáról. A munkahelyi biztonság és egészségvédelem európai hetén English (október 20–24.) Európa-szerte több száz rendezvényen – konferenciákon, kiállításokon és képzéseken – vehettek részt az érdeklődők.

Viviane Decock a salátatermesztő birtok tíz alkalmazottjának egyike volt a baleset idején. Az orvosoknak sikerült visszavarrniuk a karját, de 18 hónapig tartott, míg három műtét és komoly rehabilitációs kezelés eredményeként újból képes volt a kezét valamelyest használni.

A 2002-ben történt baleset után védőrácsot szereltek a rakodógépre, és Viviane Decock férje, a birtok tulajdonosa szakértők segítségével feltérképezte, milyen más kockázatok veszélyeztetik dolgozói biztonságát. „Sokkal körültekintőbbek lettünk a baleset után” – mondta Géry Decock. „Azelőtt csak dolgoztunk, nem is vettük észre, milyen veszélyeket rejt a munkánk.”

Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség – tevékenyen

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek