Διαδρομή πλοήγησης

Εκτίμηση επικινδυνότητας: το κλειδί για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας

Ήταν ένα αναμενόμενο ατύχημα.

Εκείνη τη μέρα έπρεπε να γίνουν πολλές δουλειές στη φάρμα των Decock στη βόρεια Γαλλία. Η Viviane Decock πηγαινοερχόνταν συνεχώς γεμίζοντας καφάσια με φρέσκα πικρομάρουλα. Ήταν η εποχή της συγκομιδής και έτρεχε για να προλαβαίνει τους εργάτες που τα μάζευαν. Ξαφνικά, βλέπει ένα καφάσι έτοιμο να πέσει από το μηχάνημα δεματοποίησης.

“Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν προστατευτικά πλέγματα. Και μπορούσα εύκολα να βάλω το χέρι μου για να πάρω το καφάσι ... έτσι το μηχάνημα μου έκοψε το χέρι.”

Κάθε χρόνο στην ΕΕ 7.500 περίπου εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας και 170.000 πεθαίνουν από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Πάνω από 7 εκατομμύρια τραυματίζονται σε βαθμό που απαιτείται αναρρωτική άδεια τουλάχιστον τριών ημερών. Τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα είναι αυτά που σχετίζονται με τη γεωργία, τις κατασκευές, τις μεταφορές και την υγειονομική περίθαλψη.

Πολλά από τα ατυχήματα και τις ασθένειες αυτές θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω κατάλληλης εκτίμησης της επικινδυνότητας, χωρίς όμως αυτό να γίνεται από πολλούς εργοδότες. Οι μεγάλες εταιρείες εκπονούν συχνότερα από τις μικρές επιχειρήσεις τέτοιες μελέτες. Ωστόσο, πάνω από το 80% των ατυχημάτων και το 90% των θανάτων στο χώρο εργασίας παρατηρούνται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες δεν είναι ολέθρια μόνο για τα ίδια τα άτομα. Είναι επιζήμια και για τις επιχειρήσεις.

Η σημασία της εκτίμησης της επικινδυνότητας τονίστηκε ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εκστρατείας που παρέχει συμβουλές στις επιχειρήσεις για το πώς να εκπονούν σχετικές μελέτες. Σε όλη την Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες εκδηλώσεις – συνέδρια, εκθέσεις και σεμινάρια - επ' ευκαιρία της Ευρωπαϊκής εβδομάδας για την ασφάλεια και την υγεία στο χώρο εργασίας English (20-24 Οκτωβρίου).

Η κα Decock ήταν ένα από τα 10 άτομα που εργάζονταν στο συγκεκριμένο αγρόκτημα τη στιγμή του ατυχήματος. Οι γιατροί κατάφεραν να ξαναβάλουν το χέρι στη θέση του, αλλά χρειάστηκαν 18 μήνες, τρεις εγχειρήσεις και εντατική αγωγή αποκατάστασης μέχρι να μπορέσει η ίδια να αρχίσει κάπως να το ξαναχρησιμοποιεί.

Μετά το ατύχημα του 2002 τοποθετήθηκε προστατευτικό πλέγμα σε όλο το ηλεκτρικό σύστημα δεματοποίησης, ενώ ο σύζυγός της, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος, ζήτησε τη βοήθεια ειδικού προκειμένου να εντοπίσει τυχόν άλλους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων. “Μετά το ατύχημα γίναμε πολύ πιο προσεκτικοί,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Géry Decock. “Πρώτα, απλά δουλεύαμε, χωρίς να δίνουμε σημασία στους πιθανούς κινδύνους.”

Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι