Sti

Bedre arbejdspladsvurdering er nøglen til sikkerhed.

Det var kun et spørgsmål om tid, før der ville ske en ulykke.

Det var en usædvanlig travl dag på gården i det nordlige Frankrig. Viviane Decock var i fuld sving med at fylde kasserne med nyplukket julesalat. Høsten var på sit højeste, og hun kunne næsten ikke holde trit med plukkerne. Pludselig så hun, at en af kasserne var ved at falde ned fra stablemaskinen.

"Dengang havde vi ingen afskærmning, så det var let for mig at række hånden ind for at gribe kassen – og så blev min arm revet af."

Hvert år dør næsten 7 500 arbejdstagere på jobbet i EU, og næsten 170 000 mister livet som følge af arbejdsrelaterede ulykker eller sygdomme. Over 7 millioner kommer så slemt til skade, at de må blive hjemme fra arbejde i mindst tre dage. Det er farligst at arbejde inden for landbrug, bygge og anlæg, transport og sygepleje.

Mange ulykker og sygdomme kunne være undgået, hvis arbejdsgiveren havde lavet en grundig arbejdspladsvurdering, men mange sjusker med det. Store virksomheder foretager flere arbejdspladsvurderinger end de små. Men det er rent faktisk de små og mellemstore virksomheder, der tegner sig for over 80 % af alle ulykker og 90 % af alle dødsfald på arbejdspladsen. Arbejdsrelaterede ulykker og sygdomme er ikke kun tragiske for dem, det går ud over. De skader også virksomheden selv.

EU har i en kampagne slået til lyd for, hvor vigtigt det er lave en arbejdspladsvurdering, og givet virksomhederne gode råd. Under den europæiske arbejdsmiljøuge English (20.-24. oktober) blev der holdt hundredvis af arrangementer – konferencer, udstillinger og workshops – over hele Europa.

Da Viviane Decock kom til skade, var hun en af ti ansatte på gården. Det lykkedes lægerne at sy hendes arm på igen, men det tog 18 måneder, tre operationer og hård genoptræning, før hun kunne bruge den igen.

Efter ulykken i 2002 blev der sat en beskyttelsesskærm op omkring stablemaskinen, og Vivianes mand – der er gårdens ejer – fik en ekspert til at hjælpe ham med at afdække andre sikkerhedsrisici. "Vi er blevet meget mere bevidste efter ulykken", siger Géry Decock. "Før arbejdede vi bare uden at tænke på farerne."

Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links