Навигационна пътека

Опасности на работното място - 24/10/2008

Оценката на риска — ключов елемент за безопасността в работата.

Злополуката била неминуема.

Денят във фермата в северна Франция бил изключително натоварен. Вивиан Дьокок се суетяла наоколо и пълнела щайги с прясно набрани цикории. Било по времето на прибиране на реколтата и тя се опитвала да поддържа темпото на останалите берачи. Изведнъж забелязала една щайга да пада от палетизатора.

„По това време не съществуваше защитна клетка. Беше лесно да пъхна ръка в машината, за да стигна до щайгата... и машината отряза ръката ми.“

Всяка година около 7 500 работници в ЕС умират при злополука на работното място, а около 170 000 умират вследствие на злополука или болест, свързана с работата им. Повече от 7 млн. души са обект на сериозно нараняване, което изисква поне три дни болнични. Селското стопанство, строителството, транспорта и здравеопазването са сред най-опасните сфери на заетост.

Много от злополуките и болестите могат да бъдат предотвратени чрез задълбочена оценка на риска, но повечето работодатели не извършват тези оценки по подходящ начин. Големите, а не малките предприятия са тези, които обикновено са извършили проучване за оценка на риска. А всъщност повече от 80 % от злополуките и 90 % от фаталните случаи на работното място се случват в малките и средни предприятия. Свързаните с работата злополуки и болести не са трагични единствено за пострадалите. Те вредят и на бизнеса.

Значимостта на оценката на риска бе подчертана в кампания на ЕС, която информира предприятията оценката. Стотици прояви — конференции, изложби и обучения — бяха проведени в цяла Европа по време на Европейската седмица за безопасност и здраве при работа English (от 20 до 24 октомври).

Г-жа Дьокок е една от общо десетте работници, наети във фермата за цикории по време на злополуката. Докторите успяват да пришият обратно отрязаната ръка, но са необходими 18 месеца, три операции и интензивна рехабилитация, преди тя да може отново да си служи отчасти с нея.

След злополуката през 2002 г. е инсталиран защитен екран около палетизатора, а мъжът на г-жа Дьокок, собственик на фермата, наема специалист да му помогне при идентифициране на други заплахи за безопасността на работниците. „След злополуката станахме много по-съзнателни,“ казва Жери Дюкок. „Преди просто работехме. Не забелязвахме опасностите, които могат да изникнат.“

Европейска агенция за безопасност и здраве при работа

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки