Sökväg

Priset för föräldraskap - 03/10/2008

En gravid kvinna jobbar vid datorn samtidigt som hon håller en liten flicka

Arbetande mammor har fortfarande svårt att hitta barnomsorg, visar EU-rapport.

Föräldrar i EU har i åratal kämpat för att hitta bra barnomsorg till ett rimligt pris. År 2002 satte EU:s ledare barnomsorgen högt upp på dagordningen. Målet var att minst en tredjedel av alla barn under 3 år och 90 % av barnen mellan 3 år och skolåldern skulle få tillgång till barnomsorg.

Idag, sex år senare, har de flesta EU-länder fortfarande långt kvar, visar en lägesrapport DeutschEnglishfrançais.

Rapporten ingår i ett större paket för att hjälpa arbetande mammor Englishfrançais. Enligt ett förslag ska nyblivna mödrar få 18 veckors betald mammaledighet, dvs. fyra veckor mer än de gällande EU-reglerna.

Ett annat förslag ger kvinnliga egenföretagare rätt till betald mammaledighet genom hemlandets socialförsäkringssystem. Och kvinnor som arbetar i ett familjeföretag, t.ex. på ett lantbruk, skulle få ersättning från socialförsäkringen om de är änkor eller frånskilda.

Bara fem EU-länder har uppnått barnomsorgsmålet för barn under 3 år – Frankrike, Luxemburg, Portugal, Slovenien och Storbritannien. Några ligger mycket nära målet och åtta andra länder har uppnått målet för de äldre barnen – Belgien, Danmark, Estland, Frankrike, Irland, Italien, Sverige och Tyskland.

Bristen på barnomsorg är ett problem både för jämställdheten och den ekonomiska tillväxten. Den är nämligen en av orsakerna till de sjunkande födelsetalen i en stor del av EU – många tvekar att skaffa barn på grund av rädslan för att inte hitta någon dagisplats.

I takt med att befolkningen blir allt äldre behövs fler kvinnor på arbetsmarknaden för att utöka arbetskraften. Men många mammor slutar ofta jobba för att istället ägna sig åt barnen. Bara 66 % av kvinnor med mindre barn arbetar, jämfört med 92 % av männen.

Mönstret kvarstår alltså, trots EU:s ansträngningar att utjämna könsskillnaderna DeutschEnglishfrançais på arbetsmarknaden. Kvinnor tjänar fortfarande 15 % mindre än männen och får färre chefsbefattningar. ”Att få barn innebär alltför ofta lägre inkomst och sämre karriärmöjligheter för kvinnorna”, säger sysselsättningskommissionär Vladimír Špidla.

Det är de enskilda EU-länderna som har ansvaret för barnomsorgen, men de kan få EU-bidrag för att bygga ut den. Omkring 500 miljoner euro finns att tillgå för perioden 2007–2013.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar