Navigacijska pot

Starševstvo drago stane - 03/10/2008

Nosečnica z otrokom v naročju dela s prenosnim računalnikom

Po ugotovitvah poročila imajo zaposlene matere v EU še vedno velike težave z varstvom otrok.

Starši v EU imajo že leta težave pri iskanju dobrega in cenovno dostopnega vrtca. Voditelji EU so leta 2002 uvrstili otroško varstvo visoko na prednostno listo in se dogovorili o posameznih ciljih. Tako naj bi varstvo imela vsaj tretjina otrok, mlajših od treh let, in 90 % preostalih predšolskih otrok.

Objavljeno poročilo DeutschEnglishfrançais kaže, da teh ciljev v večini držav še lep čas ne bodo dosegli.

Poročilo EU je del obsežnega svežnja predlogov v pomoč zaposlenim materam Englishfrançais. Med njimi je tudi predlog za osemnajstedenski plačani porodniški dopust, kar je štiri tedne več kot po sedanji zakonodaji EU.

Med predlogi je še pravica samozaposlenih žensk do plačanega porodniškega dopusta iz nacionalnega sistema socialne zaščite. Tudi ženske, ki delajo v družinskih podjetjih, denimo na kmetiji, bodo imele pravico do socialnega varstva, če bodo ovdovele ali se ločile.

Dogovorjeni cilj glede varstva za otroke, mlajše od treh let, presegajo samo v petih državah EU – na Portugalskem, v Združenem kraljestvu, Franciji, Luksemburgu in Sloveniji –, v nekaterih drugih se mu približujejo. Obljube glede varstva starejših otrok so izpolnile Belgija, Danska, Francija, Nemčija, Irska, Švedska, Estonija in Italija.

Nezagotovljeno otroško varstvo je v nasprotju z načelom enakih možnosti in slabo vpliva na gospodarsko rast. Je tudi med dejavniki, ki so krivi za upadanje rojstev v večini držav EU. Pari se težko odločijo za naraščaj, če niso prepričani, da bodo našli vrtec zanj.

Prebivalstvo v EU se stara, zato trg dela nujno potrebuje zaposlene ženske, da bi zapolnile delovna mesta. Toda matere pogosto pustijo službo, da bi lahko skrbele za otroka. Zaposlenih je samo 66 % žensk z mladoletnimi otroki, v primerjavi z 92 % moških.

Takšne razmere otežujejo prizadevanje Evropske unije, da bi zmanjšala razlikovanje med spoloma DeutschEnglishfrançais. Ženske še vedno zaslužijo 15 % manj kot moški in so manjkrat izbrane na vodilne položaje. „Ženska se mora zaradi otroka vse prepogosto odpovedati dohodku in poklicnemu delu,“ je dejal evropski komisar za zaposlovanje Vladimir Špidla.

Otroško varstvo je v pristojnosti držav članic, vendar lahko za gradnjo vrtcev zaprosijo za sredstva iz proračuna EU. V obdobju 2007–2013 je na voljo 500 milijonov EUR.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave