Navigációs útvonal

Terhes nő hordozható számítógép előtt, kisbabával a kezében

Továbbra sincs elég bölcsőde és óvoda az Európai Unióban, ami megnehezíti a dolgozó anyák életét – mutat rá a most megjelent uniós jelentés.

Régóta nehézséget okoz az Európai Unióban élő szülőknek, hogy elérhető áron megfelelő bölcsődét, óvodát találjanak gyermekeiknek. Az EU vezetői ezért 2002-ben a gyermekgondozással kapcsolatos problémák megoldását a legfontosabb feladatok közé emelték, és szándékuk nyomatékosítására számszerű célokat is rögzítettek. Megegyeztek arról, hogy a három év alatti gyermekek legalább egyharmada számára, és az iskoláskort még el nem érő, de 3 évesnél idősebb gyermekek 90%-a számára férőhelyet biztosítanak gyermekgondozási létesítményekben.

Hat év eltelt, ám a most közzétett uniós jelentés DeutschEnglishfrançais szerint az országok többsége messze van még attól, hogy e célokat elérje.

A jelentés egy nagyobb intézkedéscsomag Englishfrançais része, mely a dolgozó anyukák helyzetét hivatott javítani. A kezdeményezések egyike 18 hét fizetett szülési szabadság bevezetését javasolja. Ez négy héttel több, mint amennyit a jelenlegi uniós szabályozás biztosít a kismamáknak.

Egy másik javaslat értelmében az egyéni vállalkozóként dolgozó nők is jogosultak lesznek fizetett szülési szabadságra hazájuk társadalombiztosítási rendszere révén. Azok a nők pedig, akik családi vállalkozásban – például gazdálkodóként – dolgoznak, társadalombiztosítási ellátásban részesülnek, ha házastársuk elvesztése vagy válás miatt anyagi gondokkal kell szembenézniük.

Bár több tagállam közel járt hozzá, csupán öt ország – Portugália, az Egyesült Királyság, Franciaország, Luxemburg és Szlovénia – múlta felül a három év alatti gyermekeknek biztosítandó helyekre vonatkozó célkitűzést. Az idősebb gyerekek tekintetében nyolc ország teljesítette ígéretét: Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Írország, Svédország, Észtország és Olaszország.

Az a tény, hogy nincs elég gyermekgondozási intézmény, nemcsak az esélyegyenlőség szempontjából aggályos: a gazdasági növekedést is hátráltatja. Az EU tagállamainak többségében csökken a születési arány. Ennek egyik oka az, hogy a gyermekek napközbeni elhelyezésével kapcsolatos nehézségek sok párt elriasztanak a gyermekvállalástól.

Az EU népessége egyre öregedik, ezért Európának nagy szüksége van a nőkre a munkapiacon. Számos családanya válik meg mégis munkahelyétől, mert gondot kell viselnie gyermekeire. A gyermeket nevelő nők 66%-a dolgozik csupán, míg a férfiaknál ez az arány eléri a 92%-ot.

Ez a jelenség aláássa az Európai Unió azon törekvését, hogy megszüntesse a bérkülönbségek DeutschEnglishfrançais et a férfiak és nők között. A nők továbbra is 15%-kal kevesebbet keresnek a férfiaknál, és kisebbségben vannak a vezetői állást betöltők körében. „Túl gyakran fordul elő, hogy a gyermekvállalás a nőknek kevesebb fizetést és rosszabb elhelyezkedési kilátásokat jelent” – jelentette ki Vladimír Špidla, a foglalkoztatásért felelős biztos.

A gyermekgondozással kapcsolatos feladatokról a tagállamoknak kell gondoskosniuk, de az EU anyagi támogatást biztosít számukra gyermekgondozási létesítmények kiépítéséhez. A 2007 és 2013 közötti időszakban mintegy 500 millió euró használható fel erre a célra.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek