Sti

Prisen for at få børn - 03/10/2008

Gravid kvinde med baby arbejder ved en computer

Børnepasning er stadig et stort problem for udearbejdende mødre i EU, viser rapport.

God og billig børnepasning har i mange år været en mangelvare for forældre i EU. I 2002 erklærede EU's ledere, at pasningstilbud har høj prioritet. For at vise, at de mente det alvorligt, opstillede de konkrete mål. De blev enige om, at der skal være pasningstilbud til mindst hvert tredje barn under tre år og 90 % af børnene mellem tre år og den skolepligtige alder.

Nu – seks år senere – er de fleste lande stadig langt fra at nå målene, viser en statusrapport DeutschEnglishfrançais fra EU.

Rapporten indgår i en større pakke Englishfrançais, der skal gøre det lettere at være udearbejdende mor. Det foreslås bl.a. at give nybagte mødre 18 ugers betalt barselsorlov – det er fire uger mere, end de har krav på efter de nuværende EU-regler.

Et andet forslag går ud på at give selvstændige ret til betalt barselsorlov via deres lands socialsikringsordning. Og kvinder, der arbejder i et familieforetagende – f.eks. i landbruget – skal have ret til socialsikring. Det skal hjælpe dem med at få tingene til at løbe rundt, hvis de bliver skilt, eller deres mand dør.

Kun fem EU-lande har nået målet om pasningstilbud til mindst hvert tredje barn under tre år – Frankrig, Luxembourg, Portugal, Slovenien og Storbritannien. Et par andre lande er tætte på målet. Otte lande har indfriet deres løfter vedrørende de lidt ældre børn – Belgien, Danmark, Estland, Frankrig, Irland, Italien, Sverige og Tyskland.

Manglen på pasningstilbud er et problem, både når det gælder lige muligheder og økonomisk vækst. Det er en medvirkende årsag til de faldende fødselstal mange steder i EU. Mange par tænker sig om en ekstra gang, før de får børn, fordi de ikke kan være sikre på at få en vuggestue- og børnehaveplads.

Europas befolkning bliver ældre, og EU har derfor stærkt brug for kvinder på arbejdsmarkedet. Mange mødre vælger imidlertid at opgive jobbet for selv at passe deres børn. Kun 66 % af kvinder med små børn er ude på arbejdsmarkedet – mod 92 % af mændene.

Det hæmmer EU's indsats for at komme de kønsbestemte forskelle DeutschEnglishfrançais til livs. Kvinder tjener stadig 15 % mindre end mænd og får færre topstillinger. "Kvinder med børn straffes alt for tit med lavere løn og dårlige jobudsigter", siger EU's beskæftigelseskommissær, Vladimír Špidla.

De enkelte EU-lande har ansvaret for at skaffe børnepasningstilbud, men de kan søge penge fra EU til at gennemføre forbedringer. Der er afsat en pulje på ca. 500 millioner euro i 2007-2013.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links