Навигационна пътека

Бременна жена, използваща лаптоп и държаща бебе

Достъпът до детски заведения все още е голям проблем за работещите майки в ЕС, се посочва в доклад.

Родителите в ЕС от години полагат усилия да намерят добри и достъпни детски заведения. През 2002 г. лидерите на ЕС обявиха детските заведения за водещ приоритет и определиха конкретни цели, за да демонстрират сериозната си загриженост. Те се споразумяха детските заведения да са достъпни за поне една трета от децата под 3 г. и за 90 % от децата между 3 г. и училищна възраст.

Сега, шест години по-късно, повечето страни все още са далеч от постигането на тази цел, според доклад за напредъка DeutschEnglishfrançais .

Докладът на ЕС е част от по-мащабен пакет в подкрепа на работещите майки Englishfrançais . Едно от предложенията е да се даде на майките 18 седмици платен отпуск по майчинство - с четири повече от това, на което те имат право според съществуващите закони на ЕС.

Друго предложение дава на самонаетите жени право на платен отпуск по майчинство според социалноосигурителния план на тяхната страна. А жените, работещи в семейно предприятие - като ферма, ще имат право на социално осигуряване, за да могат да се издържат, ако са вдовици или разведени.

Само пет страни от ЕС са надминали целта за осигуряване на детски заведения за децата под 3 г. - Португалия, Обединеното кралство, Франция, Люксембург и Словения, а няколко други се приближават до нея. Осем държави са изпълнили обещанието си, що се отнася до по-големите деца - Белгия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Швеция, Естония и Италия.

Недостигът на детски заведения е проблем, отнасящ се както до равните възможности, така и до икономическия растеж. Това е една от причините за спада на раждаемостта в голяма част от ЕС; двойките се въздържат да имат деца поради опасения, че няма да могат да намерят детска градина.

Като се има предвид застаряването на населението, ЕС отчаяно се нуждае от жените, за да се увеличи наличната работна ръка. Майките обаче често напускат работа, за да се грижат за децата си. Едва 66 % от майките, издържащи деца, работят, за разлика от 92 % от мъжете.

Това е пречка пред усилията на ЕС да премахне неравенството между половете DeutschEnglishfrançais . Жените продължават да получават с 15 % по-малко от мъжете и заемат по-малко мениджърски позиции. „Много често цената, която жените плащат за раждането на деца, са техните доходи и перспективи за работа“, заяви комисарят по трудовата заетост Владимир Шпидла.

Отговорността за детските заведения пада върху отделните страни, но те могат да получат финансиране от ЕС за създаване на детски заведения. За периода 2007-2013 г. са на разположение около 500 млн. евро.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки