Sökväg

På jobbmässor runtom i EU förklarar företagen fördelarna med att jobba utomlands.

Under de kommande veckorna kommer företag på jobbmässor i hela EU att tala sig varma för fördelarna med att jobba i ett annat EU-land. Jobbdagarna är nu inne på sitt tredje år och är ett led i EU:s satsning på att råda bot på arbetskraftsbristen genom större rörlighet bland arbetstagarna. I fjol kom 150 000 arbetssökande. Några av dem fick en arbetsintervju direkt på plats.

Över 500 jobbevenemang anordnas mellan den 22 september och slutet av oktober. Utöver traditionella jobbmässor organiserar Eures, EU:s nätverk för arbetsförmedlingar, ett evenemang på en färja på Bodensjön mellan Tyskland och Schweiz. Andra evenemang hålls på tåget mellan Szombathely och Mattersburg i Österrike och Ungern och på tåget mellan San Remo och Nice i Frankrike och Italien.

Många branscher i EU har svårt att hitta folk, särskilt när det gäller kunskapsintensiva jobb. Därför försöker allt fler företag att hitta medarbetare i andra EU-länder. Men det är inte så lätt: Européerna är ofta tveksamma till att bryta upp och flytta, inte ens i utbyte mot ett bättre jobb och högre lön.

Enligt en studie som genomfördes 2007 bor över fem miljoner européer i ett annat EU-land – det motsvarar runt 2,2 % av arbetskraften. Det är något mer än för några år sedan, men siffran ökar inte lika snabbt som antalet icke-européer, som nu står för 3,8 % av EU:s arbetskraft. På frågan varför de inte vill flytta, hänvisar européerna till att de oroar sig för hur det skulle påverka familjen, eller så tycker de att det är svårt att lära sig ett nytt språk och att anpassa sig till en ny kultur. De är också rädda för att de inte ska få samma sociala förmåner och att deras kvalifikationer inte ska erkännas utomlands.

EU har vidtagit åtgärder för att öka rörligheten på arbetsmarknaderna och för att skydda människors rättigheter när de flyttar till ett annat EU-land. Men fortfarande finns det mycket som hindrar arbetstagare från att röra sig fritt på EU:s inre marknad.

En sådan åtgärd är Eures-nätverket med över 5 000 lokala arbetsförmedlingar och 750 rådgivare specialiserade på rörlighet i arbetslivet. Du som är arbetssökande kan leta bland 1,4 miljoner platsannonser i Eures-portalen. Du som är arbetsgivare kan använda webbplatsen för att hitta nya medarbetare.

Var med på jobbdagarna 2008!

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar