Navigacijska pot

Za večjo mobilnost delavcev v EU - 23/09/2008

Na zaposlitvenih sejmih v Evropi si bodo podjetja prizadevala plasirati delo v tujini.

V naslednjih tednih bodo podjetja na zaposlitvenih sejmih v EU poskušala prepričati iskalce dela o prednostih zaposlitve v drugi državi EU. Prireditev dnevi zaposlovanja poteka letos že tretje leto zapored in je del prizadevanja EU, da bi z večjo mobilnostjo delavcev premostila pomanjkanje delavcev. Lani se je sejmov udeležilo približno 150 000 iskalcev dela in nekaterim je uspelo opraviti tudi pogovor z delodajalcem.

Od 22. septembra do konca oktobra se bo zvrstilo več kot 500 prireditev, povezanih z delom. Poleg tradicionalnih zaposlitvenih sejmov so tu še skupni dogodki: mreža za zaposlovanje EU (EURES) skupaj z Nemčijo in Švico pripravlja prireditev na trajektu na jezeru Constance, Avstrija in Madžarska na vlaku med Szombathelyjem in Mattersburgom, Francija in Italija pa na vlaku med Sanremom in Nico.

V številnih panogah v Evropi se podjetja srečujejo s težavami pri iskanju kadrov, zlasti visokokvalificiranih. Čedalje več podjetij zato poskuša privabiti delavce iz drugih držav EU. Vendar ne gre prav lahko. Ljudje v Evropi pogosto niso pripravljeni zapustiti dom in oditi na tuje, pa čeprav jih tam čakata boljša služba in večja plača.

Po anketi iz leta 2007 živi v drugi državi EU več kot 5 milijonov evropskih prebivalcev ali približno 2,2 % delovne sile. To je nekoliko več kot pred nekaj leti, vendar po številu še vedno zaostajajo za prebivalci iz držav zunaj EU, ki zdaj predstavljajo 3,8 % delovne sile v EU. Med najpogostejšimi razlogi, ki Evropejce odvračajo od dela v tujini, so družinsko življenje, težave z učenjem tujega jezika in prilagajanje tuji kulturi. Pomisleke jim vzbujata tudi dostopnost socialnih storitev v drugi državi in priznavanje kvalifikacij.

EU si prizadeva uveljaviti pregledne trge dela in zaščititi pravice državljanov, ki so se preselili v drugo državo EU. Vendar mobilnost delavcev kljub enotnemu trgu otežujejo številne pravne ovire.

Med ukrepi Evropske komisije za večjo mobilnost je tudi mreža EURES, ki obsega več kot 5000 lokalnih zavodov za zaposlovanje in 750 svetovalcev za mobilnost delavcev. Na portalu EURES lahko iskalci dela izbirajo med 1,4 milijona delovnih mest, delodajalci pa lahko poiščejo morebitne nove sodelavce.

Udeležite se dnevov zaposlovanja 2008

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave