Navigointipolku

Liikkuvuutta työmarkkinoille - 23/09/2008

Yritykset houkuttelevat työntekijöitä ulkomaille eri puolilla Eurooppaa järjestettävillä työpaikkapäivillä.

Eri puolilla Eurooppaa järjestetään lähiviikkoina työpaikkapäiviä, joilla yritykset esittelevät työskentelymahdollisuuksia muissa EU-maissa. Jo kolmatta kertaa järjestettävät Job Days -työpaikkapäivät ovat osa EU:n pyrkimyksiä torjua työvoimapulaa edistämällä työntekijöiden liikkuvuutta.

Syyskuun 22. päivän ja lokakuun lopun välisenä aikana järjestetään yli 500 työpaikkatapahtumaa. Yksi erikoisimmista kampanjapaikoista on Bodenjärvellä kulkeva laiva, jolla EU:n EURES-työnhakupalvelun Saksan ja Sveitsin toimistot järjestävät yhteisen tilaisuuden. Tapahtumia järjestetään myös junissa Unkarin Szombathelyn ja Itävallan Mattersburgin välillä sekä Italian Sanremon ja Ranskan Nizzan välillä. Viime vuonna työpaikkapäiville osallistui noin 150 000 hakijaa, joista monet pääsivät työhaastatteluun saman tien.

Monilla aloilla on vaikeuksia saada työvoimaa erityisesti hyvää ammattitaitoa vaativiin tehtäviin. Tämän vuoksi yhä useammat yritykset yrittävät värvätä työntekijöitä muista EU-maista. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä monet eurooppalaiset eivät halua lähteä kotikulmiltaan edes suurempien palkkojen houkuttelemina.

Vuoden 2007 tietojen mukaan yli 5 miljoonaa eurooppalaista, noin 2,2 % työvoimasta, asuu jossakin muussa EU-maassa kuin kotimaassaan. Osuus on hieman suurempi kuin muutamaa vuotta aiemmin, mutta EU:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden määrä kasvaa sitä nopeammin. Heidän osuutensa on nyt 3,8 % EU:n työvoimasta. Tutkimusten mukaan eurooppalaisten muuttohaluttomuus johtuu muun muassa siitä, että he pelkäävät muuton vaikeuttavan heidän perhe-elämäänsä. Ongelmaksi koetaan myös uuden kielen omaksuminen ja uuteen kulttuuriin sopeutuminen. Samoin sosiaalipalvelujen saanti ja ammattipätevyyden tunnustaminen ulkomailla aiheuttavat huolta.

EU pyrkii tekemään työmarkkinoista entistä avoimemmat ja suojelemaan toisiin EU-maihin muuttavien kansalaisten oikeuksia. Sisämarkkinoista huolimatta työntekijöiden liikkuvuudelle on kuitenkin edelleen monia esteitä.

Liikkuvuutta pyritään parantamaan muun muassa EURES-verkoston avulla. Siihen kuuluu yli 5 000 työvoimatoimistoa ja 750 neuvonantajaa, jotka ovat erikoistuneet työntekijöiden liikkuvuuteen. Työnhakijoille ja työnantajille avoimessa EURES-portaalissa on tarjolla joka hetki pitkälti toista miljoonaa työpaikkaa.

Osallistu työpaikkapäivien tapahtumiin

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä