Διαδρομή πλοήγησης

Η κινητικότητα των εργαζομένων στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος - 23/09/2008

Οι εταιρείες προβάλλουν τα πλεονεκτήματα της εργασίας στο εξωτερικό στις ημερίδες απασχόλησης σε όλη την Ευρώπη.

Τις προσεχείς εβδομάδες οι επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν σε ημερίδες απασχόλησης σε όλη την ΕΕ και θα προβάλουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εργασία σε άλλη χώρα της ΕΕ. Οι ημερίδες απασχόλησης που διοργανώνονται για τρίτη συνεχή χρονιά εντάσσονται στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει μέσω της κινητικότητας των εργαζομένων την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Περισσότερες από 500 εκδηλώσεις με θέμα την απασχόληση θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 22 Σεπτεμβρίου και τέλη Οκτωβρίου. Επιπλέον των παραδοσιακών ημερίδων απασχόλησης, η υπηρεσία απασχόλησης της ΕΕ, EURES, πραγματοποιεί κοινή εκδήλωση για τη Γερμανία και την Ελβετία σε πλοίο που θα πλέει στη λίμνη Κωστάντζα, ενώ κοινές εκδηλώσεις θα διοργανωθούν και μεταξύ της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε τρένο της γραμμής Szombathely - Μάτερσμπουργκ και μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας σε τρένο της γραμμής Σαν Ρέμο-Νίκαια. Τις ημερίδες απασχόλησης επισκέφτηκαν πέρυσι 150.000 ενδιαφερόμενοι, ορισμένοι από τους οποίους πέτυχαν να κλείσουν αμέσως συνέντευξη για δουλειά.

Πολλές βιομηχανίες δυσκολεύονται να καλύψουν τα κενά τους σε προσωπικό, ιδίως όταν πρόκειται για θέσεις που απαιτούν υψηλά προσόντα, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να αναζητούν εργαζόμενους από άλλες χώρες της ΕΕ. Δεν είναι όμως εύκολο να τους εντοπίσουν, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να μετακινηθούν ακόμη και όταν πρόκειται για καλύτερη δουλειά με μεγαλύτερες αποδοχές.

Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, περίπου το 2,2% του εργατικού δυναμικού, ζουν σε χώρα της ΕΕ άλλη από τη δική τους σύμφωνα με έρευνα του 2007. Ο αριθμός αυτός είναι λίγο μεγαλύτερος από εκείνον που είχε καταγραφεί πριν από μερικά χρόνια αλλά εξακολουθεί να αυξάνεται με ρυθμούς πιο αργούς από αυτούς που παρατηρούνται για τους υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι φθάνουν σήμερα το 3,8% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού. Στην ερώτηση γιατί διστάζουν να μετακινηθούν, οι Ευρωπαίοι απαντούν ότι ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει η μετακίνησή τους για την οικογενειακή τους ζωή ή για τις δυσκολίες που παρουσιάζουν η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας και η προσαρμογή σε νέο πολιτισμικό περιβάλλον. Δηλώνουν επίσης ότι ανησυχούν για τις κοινωνικές παροχές καθώς και για την αναγνώριση των προσόντων τους στο εξωτερικό.

Η ΕΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να καταστήσει τις αγορές εργασίας πιο διαφανείς και για να προστατέψει τους πολίτες που μετακινούνται σε άλλη χώρα της ΕΕ, πολλά όμως νομικά ζητήματα εμποδίζουν την κινητικότητα των εργαζομένων, παρά την ύπαρξη της ενιαίας αγοράς.

Ένα μέτρο βελτίωσης της κινητικότητας είναι το δίκτυο EURES, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 5.000 τοπικά γραφεία απασχόλησης και 750 συμβούλους ειδικευμένους στην κινητικότητα των εργαζομένων. Τα άτομα που αναζητούν εργασία μπορούν να έχουν πρόσβαση σε 1,4 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης μέσω της πύλης EURES η οποία βοηθά επίσης τους εργοδότες να καλύπτουν τα κενά τους.

Πάρτε και σεις μέρος στις ημερίδες απασχόλησης 2008.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι