Sökväg

Ministrar och andra europeiska beslutsfattare har hållit sitt första EU-toppmöte om romernas situation.

Mötet hölls den 16 september och följer på en EU-rapport DeutschEnglishfrançais som visar att romerna fortfarande utsätts för diskriminering och social utslagning trots alla försök att integrera dem i samhället.

Flera romska ledare och människorättsförespråkare fanns bland de omkring 400 deltagarna på toppmötet English i Bryssel. Målet var att

  • öka kunskapen om romernas behov,
  • hitta de bästa sätten att förbättra deras situation, och
  • avkräva löften om handling.

 

Bland talarna fanns EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner. Resultaten från mötet kommer att hjälpa kommissionen att gå vidare med sitt arbete under nästa år.

Kommissionen efterlyser gemensamma insatser från EU och medlemsländerna för att integrera romerna i samhället. De nationella myndigheterna måste hjälpa romerna att få tillträde till skolor, bostäder, jobb och hälso- och sjukvård.

I EU bor mellan 10 och 12 miljoner romer, som är ett samlingsnamn för olika folkgrupper, t.ex. sinti och resande. Historiskt är romerna en av Europas mest förföljda etniska minoritetsgrupper och de utsätts fortfarande för rasism. Många av dem är fattiga, arbetslösa eller analfabeter. De är offer för en djupt rotad diskriminering från samhällets sida, särskilt när det gäller bostäder, utbildning och social välfärd.

Under perioden 2000–2006 satsade EU 275 miljoner euro på projekt riktade till romer. Ytterligare en miljard euro gick till missgynnade grupper i allmänhet, inklusive romerna. Kommissionen försöker också se till att EU:s antidiskrimineringslagar tillämpas och att EU-länderna samordnar sina insatser för att hjälpa romerna.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar