Navigacijska pot

Prvo zasedanje na vrhu o Romih v EU - 16/09/2008

Ministri držav članic so se v Bruslju skupaj z načrtovalci evropskih politik udeležili prvega zasedanja na vrhu o romski problematiki.

Zasedanje je posledica julijskega poročila EU DeutschEnglishfrançais , ki je pokazalo, da je ta etnična manjšina še vedno žrtev diskriminacije in družbene izključenosti.

Vrh English je organizirala Evropska komisija, med 400 udeleženci so bili tudi romski voditelji in aktivisti za človekove pravice. Poudarek je bil na treh točkah:

  • ozaveščanju ljudi o potrebah Romov;
  • izboljšanju njihovega življenja;
  • odločenosti in pripravljenosti za ukrepanje.

 

Komisija je pozvala k skupnemu prizadevanju držav članic za vključitev Romov v družbeno življenje. Vlade morajo narediti več za Rome predvsem glede šolanja, bivanjskih razmer, zaposlovanja in zdravstvenih storitev.

V Evropski uniji živi od 10 do 12 milijonov Romov – kar je skupna oznaka za različne skupine, tudi Sinte in popotnike. Romi so od nekdaj med najbolj preganjanimi etničnimi manjšinami v evropski zgodovini. Tarča rasističnih izpadov so še danes. Skupne značilnosti njihovih skupnosti so visoka stopnja revščine, nezaposlenost in nepismenost. Dodatna težava je globoko zakoreninjena institucionalna diskriminacija, predvsem v zvezi s stanovanjem, šolanjem in socialno pomočjo.

Evropska komisija je v letih 2000–2006 namenila 275 milijonov EUR projektom, ki so se ukvarjali z romsko problematiko. Še milijardo EUR je namenila prikrajšanim skupinam na splošno, med njimi romskim. Komisija si prizadeva za uveljavitev protidiskriminacijskih zakonov EU in za uskladitev romske politike posameznih držav članic.

V Evropski uniji so prvič doslej na tako visoki ravni govorili o Romih. Med govorniki sta bila tudi predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso in francoski zunanji minister Bernard Kouchner. Sklepi zasedanja bodo Komisiji v pomoč pri načrtovanju politike v letu 2009.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave