Cale de navigare

Şefii guvernelor şi responsabilii politici europeni se vor întâlni la Bruxelles pentru a lua parte la primul summit european consacrat problemelor cu care se confruntă minoritatea rromă.

Reuniunea la nivel înalt urmează raportului Comisiei DeutschEnglishfrançais prezentat în luna iulie, în care se afirma că această minoritate continuă să cadă victimă discriminării şi excluderii sociale, în ciuda eforturilor depuse în direcţia integrării membrilor săi.

Printre cei 400 de participanţi la summitul English organizat de Comisie s-au numărat reprezentanţi ai comunităţii rrome şi apărători ai drepturilor omului. Au fost avute în vedere trei obiective:

  • sensibilizarea opiniei publice faţă de nevoile rromilor
  • identificarea unor soluţii pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al acestora
  • obţinerea unor angajamente vizând acţiuni concrete.

 

Comisia a invitat UE şi statele membre să îşi unească eforturile în vederea integrării populaţiei rrome. Guvernelor naţionale li se cere să îşi intensifice eforturile orientate către facilitarea accesului rromilor la şcoli, locuinţe, locuri de muncă şi servicii medicale.

În UE trăiesc între 10 şi 12 milioane de rromi, un termen generic utilizat pentru a desemna mai multe ramuri ale acestui grup etnic, printre care sinti şi ţiganii nomazi. Una dintre cele mai persecutate minorităţi etnice din istoria Europei, rromi continuă să reprezinte ţinte ale atacurilor rasiale. Mulţi dintre ei trăiesc în comunităţi caracterizate printr-un grad ridicat de sărăcie, şomaj şi analfabetism. De asemenea, se confruntă cu o discriminare instituţională adânc înrădăcinată, în special în ceea ce priveşte accesul la locuinţe, educaţie şi protecţie socială.

În perioada 2000-2006, UE a alocat suma de 275 de milioane de euro pentru proiecte axate pe problemele rromilor. Încă un miliard de euro au fost cheltuiţi pentru grupurile dezavantajate, printre care şi rromi. De asemenea, Comisia depune eforturi pentru a asigura aplicarea legislaţiei europene antidiscriminare şi pentru a coordona politicile statelor membre privind minoritatea rromă.

Summitul a fost întâlnirea la cel mai înalt nivel organizată până acum pe tema integrării populaţiei rrome. Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso şi ministrul afacerilor externe francez, Bernard Kouchner. Rezultatele înregistrate vor ajuta Comisia să îşi definească strategia pentru 2009.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile