Kruimelpad

Europese ministers en beleidsmakers bespreken op de eerste Roma-top van de EU in Brussel de problemen van de Roma-minderheid.

De top was een vervolg op het EU-rapport DeutschEnglishfrançais van juli dat zei dat discriminatie en sociale uitsluiting van deze etnische minderheid ondanks alle inspanningen nog niet tot het verleden behoren.

Onder de 400 mensen die de door de Commissie georganiseerde top English hebben bijgewoond, waren ook Roma-leiders en mensenrechtenactivisten. Het doel was drieledig:

  • meer aandacht vragen voor de problemen van de Roma
  • nagaan wat de beste manier is om hun levensomstandigheden te verbeteren
  • actieplannen opstellen

 

De Commissie dringt erop aan dat de EU en de EU-landen gaan samenwerken om de Roma een volwaardige plaats in de samenleving te geven. De nationale regeringen moeten meer doen aan scholing, huisvesting, werk en gezondheidzorg voor de Roma.

In de EU wonen 10 à 12 miljoen Roma - een verzamelnaam voor verschillende etnische groepen waaronder de Sinti en de Travellers. De Roma, door de eeuwen heen een van de meest vervolgde minderheden, zijn nog steeds het mikpunt van racistisch geïnspireerde agressie. Velen leven in gemeenschappen die geplaagd worden door armoede, werkloosheid en analfabetisme. Ook door overheidsinstanties worden zij vaak gediscrimineerd, bijvoorbeeld als het gaat om huisvesting, onderwijs en welzijn.

In de periode 2000-2006 heeft de EU 275 miljoen euro besteed aan speciale projecten voor de Roma. Nog eens 1 miljard werd uitgegeven aan achterstandsgroepen in het algemeen, waaronder ook de Roma. De Commissie probeert ervoor te zorgen dat de antidiscriminatiebepalingen van de EU worden nageleefd en zij wil het Roma-beleid van de verschillende EU-landen coördineren.

De top was de hoogste vergadering over de Roma die de EU ooit georganiseerd heeft. Onder de sprekers waren Commissievoorzitter José Manuel Barroso en de Franse minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner. De resultaten zullen de Commissie helpen de koers te bepalen voor 2009.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links