Διαδρομή πλοήγησης

Υπουργοί των κρατών μελών και Ευρωπαίοι ιθύνοντες συναντώνται στις Βρυξέλλες για την επίλυση των προβλημάτων της μειονότητας των Ρομ.

Η συνεδρίαση υψηλού επιπέδου είναι αποτέλεσμα της έκθεσης της ΕΕ DeutschEnglishfrançais που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με την οποία η εθνοτική αυτή μειονότητα υφίσταται συνεχείς διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό παρά τις προσπάθειες ενσωμάτωσής της στην κοινωνία.

Στη σύνοδο κορυφής English που διοργάνωσε η Επιτροπή συμμετείχαν 400 άτομα, μεταξύ των οποίων οι ηγέτες των Ρομ και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τρεις ήταν οι βασικοί στόχοι της συνόδου:

  • ευαισθητοποίηση για τις ανάγκες των Ρομ
  • καθορισμός αποτελεσματικών μέσων βελτίωσης της ζωής τους
  • ανάληψη δέσμευσης για δράση.

 

Η Επιτροπή κάλεσε την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αναλάβουν από κοινού δράση για την κοινωνική ένταξη των Ρομ και προέτρεψε τις εθνικές κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διευκολύνουν την πρόσβαση των Ρομ στην εκπαίδευση, την κατοικία, την απασχόληση και την υγειονομική περίθαλψη.

Στην ΕΕ ζουν 10 έως 12 εκατομμύρια Ρομ – ένας ευρύτερος όρος που καλύπτει διάφορες ομάδες, όπως οι Σίντι και οι πλανόδιοι τσιγγάνοι. Οι Ρομ, μία από τις εθνοτικές μειονότητες της Ευρώπης που έχει υποστεί ιστορικά τις μεγαλύτερες διώξεις, αποτελούν ακόμη τον στόχο επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα. Πολλοί από αυτούς ζουν σε κοινότητες που χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα φτώχειας, ανεργίας και αναλφαβητισμού. Αντιμετωπίζουν δε βαθιά ριζωμένες θεσμικές διακρίσεις, κυρίως όσον αφορά την κατοικία, την εκπαίδευση και την κοινωνική πρόνοια.

Το διάστημα 2000-06 η ΕΕ διέθεσε 275 εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα που αφορούσαν συγκεκριμένα τους Ρομ, ενώ ένα επιπλέον ποσό ύψους 1 δις ευρώ δαπανήθηκε γενικότερα για ευπαθείς ομάδες, μεταξύ των οποίων και οι Ρομ. Η Επιτροπή καταβάλλει επίσης προσπάθειες για να διασφαλίσει την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ κατά των διακρίσεων και να συντονίσει τις πολιτικές των κρατών μελών για τους Ρομ.

Η σύνοδος αυτή είναι η σημαντικότερη που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η ΕΕ για τους Ρομ. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ. Τα αποτελέσματα της συνόδου θα βοηθήσουν την Επιτροπή να χαράξει την πορεία της στο συγκεκριμένο τομέα έως το 2009.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι