Navigacijska pot

EU o družbenih spremembah v sodobnem svetu - 02/07/2008

Dvanajst dojenčkov, oblečenih v rumeno in razporejenih v krogu na modri podlagi v obliki zastave EU

Evropska unija je pripravila sveženj ukrepov v zvezi z družbenimi spremembami v svetovnem gospodarstvu. V ospredju je boj proti diskriminaciji na številnih področjih.

Nova socialna agenda DeutschEnglishfrançais EU se poleg boja proti diskriminaciji zavzema tudi za:

  • lažji dostop do zdravstvene oskrbe za evropske državljane zunaj matične države;
  • večjo vlogo evropskih svetov delavcev DeutschEnglishespañolfrançais – zastopnikov interesov delavcev v velikih podjetjih, ki poslujejo v več kot eni državi članici EU;
  • vključitev mednarodnih delovnih standardov na področju pomorstva v evropsko pravo.

V zadnjih letih je bila evropska gospodarska rast živahna in brezposelnost je upadla. Še vedno pa skoraj vsak šesti evropski državljan živi pod mejo revščine ali blizu nje, od tega skoraj 8 % zaposlenih.Vsak sedmi prebivalec EU je že bil žrtev diskriminacije.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je dejal, da evropski socialni vidik ni bil še nikoli tako pomemben kot danes.Po njegovem mnenju je socialna politika sestavni del strategije EU za spodbujanje gospodarske rasti in zagotavljanje boljših delovnih mest za Evropejce.

Komisija želi več sodelovanja med državami in večjo vlogo Evropske unije.Evropske države za socialo namenijo sorazmerno veliko, 26 % BDP, medtem ko je ta delež v ZDA 15 %, na Japonskem pa 17 %.Težava EU pa je neskladnost nacionalnih sistemov: čezmejno sodelovanje je neučinkovito, zato predstavljajo ovire za zaposlovanje, izobraževanje, reševanje stanovanjskega vprašanja in zdravstvene oskrbe za nekatere skupine.

Predlog ukrepov so predstavili hkrati z rezultati ankete Eurobarometer English: kar 49 % prebivalcev EU meni, da bodo čez 20 let živeli slabše kot danes, samo 38 % pa meni, da bodo živeli bolje.Velika večina vprašanih pričakuje, da se bodo družbene neenakosti še povečale in da bo težje priti do cenovno dostopnega stanovanja in zdravstvenega varstva. Prav tako so pesimistični glede možnosti dobre zaposlitve, kljub dobri izobrazbi.Večina sodelujočih v anketi je tudi prepričana, da bodo Evropejci v prihodnosti zaslužili manj kot danes zaradi konkurence hitrorastočih gospodarstev, kot sta Kitajska in Indija.

Sveženj ne vsebuje samo predlogov za ukrepe, ampak tudi podatke in analize o:

  • evropskih romskih manjšinah;
  • izobraževanju otrok priseljencev;
  • izzivih za socialne službe v EU;
  • skladu EU za podporo tistim, ki najbolj čutijo posledice globalizacije;
  • javni blaginji v informacijski družbi;
  • evropskem sodelovanju v šolstvu.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave