Cale de navigare

Abordarea schimbărilor sociale într-o economie globală - 02/07/2008

Bebeluşi îmbrăcaţi în galben, aşezaţi în cerc pe un covor albastru – imagine evocând drapelul european

Combaterea discriminării face parte dintr-o serie de măsuri pe care UE le propune ca reacţie la evoluţia realităţilor sociale în contextul unei economii globale.

Noua „agendă socială” DeutschEnglishfrançais include şi alte măsuri care vizează:

• facilitarea accesului la îngrijiri medicale în afara ţării de origine a pacientului

• consolidarea rolului comitetelor europene de întreprindere, DeutschEnglishespañolfrançais constituite pentru a-i reprezenta pe lucrătorii marilor companii care îşi desfăşoară activitatea în mai multe ţări europene

• includerea în dreptul european a normelor internaţionale de lucru din sectorul maritim

Deşi creşterea economică la nivel european a cunoscut un ritm alert în ultimii ani, iar rata şomajului a scăzut, unul din şase europeni încă trăieşte sub pragul de sărăcie sau la limita acestuia. În această categorie defavorizată a populaţiei intră şi aproximativ 8% din persoanele care au un loc de muncă.De asemenea, unul din şapte europeni a suferit din cauza discriminării.

Dimensiunea socială a Europei nu a fost niciodată mai importantă, declară preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso.„Este imposibil să o separăm de strategia de stimulare a creşterii economice şi de creare a unor locuri de muncă mai bune pentru cetăţenii europeni”.

Comisia pledează pentru extinderea cooperării între statele membre şi pentru consolidarea rolului de coordonare al UE.Cheltuielile sociale sunt relativ ridicate în ţările UE - 26% din PIB, faţă de 15% în SUA sau 17% în Japonia.Însă, adeseori, sistemele naţionale sunt incompatibile – ele nu funcţionează eficient în afara frontierelor şi pun numeroase obstacole în calea anumitor grupuri care doresc să lucreze, să înveţe, să locuiască sau să beneficieze de îngrijiri medicale pe teritoriul UE.

Elaborarea acestui pachet de măsuri are loc în contextul în care un nou  sondaj de opinie English arată că 49% dintre europeni cred că , peste 20 de ani, calitatea vieţii se va înrăutăţi, în timp ce 38% consideră că se va ameliora.  Numeroşi europeni se aşteaptă ca inegalităţile sociale să crească şi sunt de părere că le va fi mai greu în viitor să găsească o locuinţă la un preţ acceptabil, să beneficieze de îngrijiri medicale sau să obţină un loc de muncă decent, chiar şi în condiţiile în care au o bună pregătire.  Majoritatea cred, de asemenea, că vor câştiga mai puţin, din cauza concurenţei pe care o creează unele economii care vin puternic din urmă, precum China şi India.

Pe lângă propunerile prezentate, pachetul consacrat agendei sociale include şi o serie de date şi analize cu privire la:

  • minoritatea rromă din Europa
  • educaţia copiilor migranţi
  • provocările cu care se confruntă serviciile sociale din Europa
  • instituirea unui fond european pentru sprijinirea persoanelor afectate cel mai puternic de globalizare
  • bunăstarea cetăţenilor în societatea informaţională
  • cooperarea europeană în domeniul educaţiei

 

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile