Kruimelpad

Omgaan met sociale verandering in de wereldeconomie - 02/07/2008

In het geel geklede baby's op een blauw tapijt, als de sterren op de Europese vlag

De EU pakt de discriminatie aan met een pakket sociale maatregelen.

De nieuwe "sociale agenda" DeutschEnglishfrançais van de EU moet ervoor zorgen dat:

  • patiënten gemakkelijker in het buitenland terecht kunnen voor medische zorg,
  • de Europese ondernemingsraden DeutschEnglishespañolfrançais, die de werknemers vertegenwoordigen in grote bedrijven die in meer dan één EU-land werken, meer inspraak krijgen,
  • de internationale arbeidsnormen voor werk op zee in Europees recht worden omgezet.

De Europese economie is de voorbije jaren snel gegroeid en de werkloosheid is gedaald. Maar bijna een op zes Europeanen, waaronder 8% van de werknemers, zit op of onder de armoedegrens.  En een op zeven heeft al discriminatie ervaren.

Volgens commissievoorziter José Manuel Barroso is de sociale dimensie van de EU nog nooit zo belangrijk geweest:"Het sociale aspect is onlosmakelijk verbonden met de strategie van de EU om de groei te stimuleren en de Europeanen betere banen te bieden."

De Commissie wil dat de EU-landen meer samenwerken op dit gebied en dat de EU haar coördinerende rol kan uitbreiden.De sociale uitgaven zijn vrij hoog in de EU: 26% van het BBP, tegen 15% in de VS en 17% in Japan.  Maar de sociale zekerheidsstelsels van de landen zijn vaak niet compatibel. De grensoverschrijdende samenwerking vlot niet en dat belemmert sommige groepen om voldoende banen, onderwijs, woningen of medische zorg te krijgen.

Uit een recente enquête English blijkt dat 49% van de Europeanen denkt het over 20 jaar minder breed te zullen hebben dan nu, terwijl maar 38% gelooft er beter aan toe te zullen zijn.Een grote meerderheid verwacht dat de sociale ongelijkheid zal toenemen, en dat het moeilijker wordt om een betaalbare woning, medische zorg en een goede baan te vinden, ook al heb je een goede opleiding.  De meeste Europeanen denken ook dat de lonen zullen dalen door de concurrentie van snel groeidende economieën, zoals China en India.

De Europese Commissie heeft alvast een aantal thema's geanalyseerd met het oog op aanvullende maatregelen:

  • de Roma-minderheid in Europa,
  • onderwijs voor migrantenkinderen,
  • uitdagingen voor de sociale diensten in Europa,
  • EU-steun aan mensen die het zwaarst getroffen zijn door de globalisering,
  • openbaar welzijn in de informatiemaatschappij,
  • Europese samenwerking op school.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links