Διαδρομή πλοήγησης

Κοινωνικές αλλαγές σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία - 02/07/2008

Μωρά σε κύκλο ντυμένα στα κίτρινα πάνω σε μπλε χαλί σχηματίζουν τη σημαία της Ευρώπης.

Η καταπολέμηση των διακρίσεων είναι ένας από τους στόχους της ευρείας δέσμης μέτρων της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αλλαγών σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Τα μέτρα της νέας κοινωνικής ατζέντας DeutschEnglishfrançais έχουν επίσης ως στόχο:

• να διευκολύνουν την πρόσβαση των ασθενών σε ιατρική περίθαλψη όταν βρίσκονται εκτός της χώρας τους

• να ενισχύσουν τον ρόλο των ευρωπαϊκών επιτροπών επιχειρήσεων DeutschEnglishespañolfrançais που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους σε μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες της ΕΕ

• να ενσωματώσουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία τα διεθνή εργασιακά πρότυπα στον τομέα της ναυτιλίας.

Αν και τα τελευταία χρόνια η οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ ήταν εντυπωσιακή και η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ένας στους έξι Ευρωπαίους, στους οποίους συγκαταλέγεται και το 8% των εργαζομένων, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ή πολύ κοντά σ’ αυτό και ένας στους εφτά Ευρωπαίους έχει υπάρξει θύμα διακρίσεων.

"Η κοινωνική διάσταση της Ευρώπης ποτέ δεν είχε μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι σήμερα", δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Είναι αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής της ΕΕ για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την εξασφάλιση καλύτερων θέσεων εργασίας για τους Ευρωπαίους".

Η Επιτροπή συνιστά μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών και την ανάληψη σημαντικότερου συντονιστικού ρόλου από την ΕΕ. Οι κοινωνικές δαπάνες είναι σχετικά υψηλές στις χώρες της ΕΕ, 26% του ΑΕΠ έναντι 15% στις ΗΠΑ και 17% στην Ιαπωνία. Τα εθνικά συστήματα όμως είναι συχνά ασύμβατα μεταξύ τους και δεν λειτουργούν αποτελεσματικά εκτός των συνόρων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εμπόδια στην απασχόληση, την εκπαίδευση, τη στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη για ορισμένες κοινωνικές ομάδες.

Η δέσμη μέτρων συμπίπτει με μια νέα δημοσκόπηση English που δείχνει ότι το 49% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι σε 20 χρόνια η ζωή θα είναι χειρότερη από σήμερα και το 38% πιστεύει ότι θα έχει βελτιωθεί. Το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαίων προβλέπει αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, δυσκολίες όσον αφορά τη στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη σε λογικές τιμές καθώς και περιορισμό των ευκαιριών για απασχόληση και ποιοτική εκπαίδευση. Οι περισσότεροι επίσης πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι θα κερδίζουν λιγότερα από σήμερα λόγω του ανταγωνισμού που θα ασκούν ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Παράλληλα με τις προτάσεις που διατυπώνει, η δέσμη μέτρων περιέχει στοιχεία και ανάλυση σχετικά με :

  • τη μειονότητα των τσιγγάνων (Ρομά) στην Ευρώπη
  • την εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών
  • τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές υπηρεσίες στην Ευρώπη
  • το ταμείο της ΕΕ για τη στήριξη ατόμων που θίγονται περισσότερο από την παγκοσμιοποίηση
  • την ευημερία των πολιτών στην κοινωνία της πληροφορίας
  • την Ευρωπαϊκή συνεργασία για τα σχολεία.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι