Kruimelpad

Dialoog helpt tegen onwetendheid - 30/04/2008

Jongeren uit Europa en uit de Maghreb-landen met hun vlaggen.

Zeven debatten om beter in diversiteit samen te leven.

Tijdens het Europees Jaar van de interculturele dialoog wordt een reeks debatten gehouden, die moeten leiden tot de toekomstige EU‑strategie voor de interculturele dialoog. Ieder debat brengt eurocommissarissen, parlementsleden, maatschappelijke organisaties, denktanks, journalisten en studenten samen rond een bepaald thema.

Het volgende debat vindt plaats op 14 mei en gaat over de interreligieuze dialoog. In deze periode, waarin nationalisme op basis van de eigen identiteit en religieus fundamentalisme opgang maken, is deze dialoog belangrijker dan ooit. Hoe kunnen we het wederzijds respect en de verstandhouding tussen volkeren en religies bevorderderen, onze culturele en religieuze diversiteit valoriseren, de burgers over de grenzen van religieuze en filosofische overtuigingen heen nader tot elkaar brengen, dit zijn de vraagstukken die in dit derde debat van het jaar aan bod komen.

De twee eerdere debatten gingen over het effect van migratie op de interculturele dialoog en over de rol van kunst en cultuur in de verstandhouding tussen de volkeren. Later in het jaar volgen nog vier gelijkaardige evenementen. Op het programma: culturele dialoog op het werk, meertaligheid, onderwijs en de rol van de media.

Iedereen kan zich inschrijven om de debatten bij te wonen of om een week voor en een week na het debat zijn mening te geven in een onlineforum.

Het Europees Jaar van de interculturele dialoog is dé gelegenheid om mee te helpen bouwen aan een "beter samenleven". Los van de debatten loopt in 2008 een reeks projecten over onderwerpen zoals jongeren, cultuur en burgerschap, en ook 27 nationale projecten.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links