Navigációs útvonal

Kultúrák közötti párbeszéd – Döntsük le a tudatlanság korlátait! - 30/04/2008

Az EU, az ENSZ és különböző nemzetek zászlóit tartó európai és maghrebi fiatalok

Az Unió hétrészes vitasorozattal szolgálja a kultúrák békés egymás mellett élését.

 A kultúrák közötti párbeszéd európai évét végigkísérő vitákon európai biztosok, parlamenti képviselők, a civil társadalom szereplői, szakértői csoportok tagjai, újságírók és egyetemi hallgatók osztják meg gondolataikat egymással egy-egy témakörrel kapcsolatban. A vitasorozat konklúzióit az Unió a kultúrák közötti párbeszéd elmélyítésére szolgáló európai stratégia kialakításához fogja felhasználni. A következő, május 14-én sorra kerülő találkozón a résztvevők a vallások közötti párbeszéd kérdését járják majd körbe. A napjainkban tapasztalható identitásválság és az egyre jobban terjedő vallási fundamentalizmus jelzi, nagyobb szükség van a párbeszédre, mint eddig bármikor. Hogyan járulhat hozzá az Unió, hogy a különböző népek és vallási csoportok a kölcsönös tisztelet és megértés jegyében éljenek egymás mellett? Hogyan győzheti meg lakosait arról, hogy értékként tekintsenek Európa kulturális és vallási sokféleségére? Hogyan segíthet a polgároknak abban, hogy túllépve a hitbéli és világnézeti különbségeken, közelebb kerülhessenek egymáshoz? Az idei európai év harmadik vitája többek között ezeket a súlyos kérdéseket feszegeti majd.

Az első eszmecsere azt a témát járta körbe, miként befolyásolja a migráció a kultúrák közötti párbeszédet, míg a második azt boncolgatta, milyen szerepet tölt be a kultúra és a művészet a népek közötti megértésben. Az év hátralévő részében további négy találkozót tűztek programra, az alábbi témák jegyében: kultúrák közötti párbeszéd a munkahelyen, többnyelvűség, oktatás, a média szerepe. A vitákban bárki részt vehet: az érdeklődők az e célból létrehozott online fórumra feliratkozva küldhetik el véleményüket az adott eszmecserét megelőző és az utána következő hét során.

A kultúrák közötti párbeszéd európai éve lehetőséget biztosít arra, hogy hozzájáruljunk egy olyan környezet megteremtéséhez, ahol a különböző kultúrák a kölcsönös megbecsülés jegyében élnek egymás mellett. A vitákon kívül az idei európai év számos olyan uniós programokat tartogat, amelyek a fiatalsággal, a kultúrával és az állampolgársággal kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak. A tagállamok ezenfelül az év során 27 nemzeti projektet indítanak.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek